PSRM

15 martie 2017

Declarația Partidului Socialiștilor din Republica Moldova privind deciziile cu tentă unionistă ale puterii politice din România

Constatăm cu îngrijorare, că decidenții politici de la București nu încetează să privească Republica Moldova ca pe o fostă și o viitoare anexă teritorială la România Mare. Decizia Parlamentului României de a vota ziua de 27 martie – ziua anexării Basarabiei la România – zi națională, e o dovadă că isteria unionistă nu s-a temperat.

De 25 de ani, statul român a încercat prin toate căile posibile, politice, diplomatice, educaționale, culturale, propagandistice, mediatice ș.a. să inducă ideea că statul moldovenesc are un caracter temporar, moldovenii nu există ca popor, iar țara noastră urmează să se alipească, prin unire, la România.

Asemenea declarații au fost lansate la cel mai înalt nivel politic, de președinți, prim-miniștri, deputați. În pofida faptului că diferite formațiuni politice moldovenești au atenționat colegii din România să-și tempereze ambițiile și să nu afișeze pretenții teritoriale, lucrurile practic nu s-au schimbat.

Amintim că șeful statului Igor Dodon, atunci când era președinte al PSRM, i-a adresat o scrisoare președintelui României, domnului Klaus Iohannis, cu îndemnul să nu sprijine acțiunile și declarațiile unioniste, însă nu a primit nici asemenea asigurări, nici măcar un răspuns coerent. E o dovadă că nu se dorește renunțarea la ideea unirii, a anexării Republicii Moldova.

Le amintim deputaților și politicienilor români, că isteria unionistă a fost una dintre cauzele principale ale conflictelor interetnice din Republica Moldova, la începutul anilor 1990. Și problema Transnistreană, și problema Găgăuză au apărut pe fundalul declarațiilor unioniste și xenofobe în dialogurile, pe alocuri iresponsabile, ale politicienilor de la Chișinău și București.

Bucureștiul nu înțelege că provoacă spiritele în Moldova? Sau o face intenționat? Din cauza promovării unionismului, relațiile moldo-române vor avea numai de suferit, deși ar fi fost bine ca între douuă state vecine să existe înțelegere și respect reciproc.

Cu părere de rău, atît timp cît ni se va impune ideea unirii, care distruge statalitatea moldovenească, o asemenea înțelegere nu poate fi asigurată, din vina României.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă