PSRM

23 noiembrie 2018

Bogdan Țîrdea: Cioclea ne-a lipsit de sistemul bancar național și este premiat cu 600 mii de lei

Astăzi, în Parlamentul RM a fost acceptată demisia oficială a guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. Politologul, deputatul Partidului Socialiștilor, Bogdan Țîrdea a comentat pe rețelele de socializare acest fapt. Vă prezentăm textul integral.
Apogeul nesimțirii constă în faptul că Cioclea nu s-a ostenit a veni în sala plenului, scuipînd pe legislatori, care l-au și investit.

Nu mai zic, nimic de faptul, că Cioclea așa si n-a prezentat raportul de activitate al BNM pentru 2018 în fața plenului.
Care sunt realizările lui Cioclea? Judecați și singuri:
1. A coborît intenționat cursul dolarului (de la 20 de lei la 16) și euro (de la 21 lei la 19), ce a condus la jumulirea gastarbeiterilor și a lovit exportatorii.

2. Nu a publicat raportul Kroll, ascunzînd, astfel, numele participanților la furtul secolului.

3. N-a recuperat miliardul furat.

4. Băncile au redus creditarea afacerilor. (În prima jumătate a anului curent portofoliul de credite bancare a scăzut pînă la 33, 1 miliarde de lei. Anul trecut a fost de 34,2 miliarde.)

5. Redresarea birocratică a inflației a produs stagnarea economică. Totuși, prețurile așa și n-au scăzut, în special, la produsele de primă necesitate.

6. A exercitat presiuni pe conducera băncilor comerciale pentru a mări rezervele cu lei și valută, astfel, a lipsit economia de bani cash.

7. A vîndut cele mai importante bănci a țării, precum VictoriaBank, Moldova Agroindbank în favoarea băncii românești Transilvania și BERD. A încercat, evident- fără un real succes, să vîndă Moldinconbank.
8. Pe 5 octombrie 2018 i-a permis lui Oleg Voronin să concentreze în jurul său 50% din acțiunile Fincombank. Interesant, pentru care merite? Anterior, Banca Națională a interzis altor acționari să acționeze la fel!

9. Cioclea ne-a lipsit de sistemul național bancar! A predat controlul asupra banilor R.M., acționarilor internaționali, sistem specific țărilor coloniale. Cu acordul guvernatorului Cioclea, actualmente, acționarii internaționali dețin un pachet de 70% din acțiunile bancare. Acum 2 ani, aceștea dețineau o cotă sub de 20%.

Pentru aceste “realizări” FMI l-a lăudat pe Cioclea, iar speaker-ul parlametului, Andrian Candu, a promis să-l decoreze. Și bineînțeles, pentru munca asiduă la BNM, Cioclea va primi și o compensație morală de 600 mii de lei drept premiu.
Frumos, așa-i?

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă