PSRM

15 decembrie 2017

Consilierul socialist intenționează să apere numele istoric al unei străzi din Chișinău

Consilierul municipal din fracțiunea Partidului Socialiștilor, Alexandr Odințov, la cererea locuitorilor orașului, a reprezentanților clerului ortodox și ai comunității evreiești, s-a adresat Președintelui Igor Dodon, Comisiei de expertiză istorică din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova, Academiei de Științe, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, pentru a primi o expertiză istorică a activității lui Octavian Goga și Arhiepiscopului Chișinăului și Hotinului, Mitropolitul Grigorie al Irinopolului și Vatopedului.

Odințov a fost indignat de faptul că „nu este clar cum s-a întâmplat ca unele străzi din Chișinău să poarte numele figurilor care au cerut curățirea în masă a populației evreiești și care au aderat la ideologia fascistă? Mai mult, ei nu au nimic de-a face cu orașul nostru „.

Consilierul municipal, după ce va primi răspuns la cerere, intenționează să inițieze audieri publice și să introducă spre examinare consiliului municipal un proiect de decizie corespunzător.

Istoricii confirmă că la Chișinău a existat strada Irinopol din prima jumătate a secolului al XIX-lea. A fost numită în cinstea Arhiepiscopului Chișinăului și Hotinului, Mitropolitul Grigorie al Irinopolului și Vatopedului.

Reamintim că săptămâna aceasta pe site-ul https://www.change.org a fost înregistrată o petiție privind redenumirea străzilor în numele lor original.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă