PSRM

27 martie 2017

Consilierii PSRM solicită ca bugetul Chișinăului să fie aprobat de urgență

Primarul General de Chișinău, Dorin Chirtoacă stagnează intenționat aprobarea bugetului municipal al capitalei. Despre acest lucru au declarat în cadrul unui briefing organizat pe data de 27 martie, consilierii Partidului Socialiștilor.  Ei au solicitat ca bugetul de stat în lectura a doua să fie înclus pe ordinea de zi cel târziu săptămâna viitoare.

” Încă de la începutul anului 2017 am propus ca până pe data de 17 martie să fie trecut prin dezbateri publice cu societatea civilă bugetul pe anul 2017, ca ulterior la 17 martie să fie aprobat bugetul pentru anul curent. Nici până astăzi nu a fost prezentat spre examinare și aprobare acest proiect de buget. Cu regret înțelegem că acest lucru se face în mod intenționat”, – a declarat consilierul municipal PSRM, Petru Burduja.

De asemenea el a menționat că în consecință companiile care sunt sub acoperirea organului executiv al Primăriei, pregătesc pachetul de documente pentru a participa la exercițiul de achiziții publice. În special este vorba de produsele alimentare pentru școli și grădinițe. Ulterior, într-o săptămână  se anunță că deja se desfășoară procesul de achiziție, ceea ce înseamnă că agenții economici capabili să participe în acest proiect de achiziție nu vor fi gata.

TPA_8975„În lunile mai-iunie ne vom confrunta cu o situație în care consilierii municipali vor fi șantajați de faptul că bugetul nu a fost adoptat, iar achizițiile puse în aplicare în conformitate cu schemele anterioare au fost implementate. În această situație, agenții economici care sunt dispuși să ofere mai multe servicii de calitate, nu vor avea timp să se pregătească, în consecință agenții economici compromiși, de exemplu, în domeniul achizițiilor produselor alimentare pentru grădinițe și școli, din nou, vor câștiga licitația, – a explicat consilierul Petru Burduja.

TPA_9000Potrivit consilierului PSRM, Eugenia Ceban lui Chirtoacă îi convine să lucreze cu un buget provizoriu pentru că mai mult de 132 milioane de lei sunt alocate pentru acoperirea fondului  de  salarizare a aparatului Primăriei, în baza unei organigrame aprobate de către acesta ilegal, fapt confirmat printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție.

Petru Burduja a subliniat că săptămâna trecută, în ziua de joi, trebuia să se petreacă ședința Comisiei economie, buget și finanțe în care să se aprobe bugetul în lectura a doua.

”Însă, joi dimineața am fost informați că direcția finanțe și -a retras proiectele de pe ordinea de zi deoarece nu au fost definitivate”, – a adăugat consilierul.

Reamintim că, proiectul de buget al capitalei a fost adoptat în prima lectură pe data de 09 februarie 2017, în ciuda criticilor dure din partea majorității fracțiunilor fără a lua în considerare modificările importante propuse de Partidul Socialiștilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă