PSRM

15 decembrie 2017

Consilierii municipali din Bălți condamnă decizia parlamentului de a interzice programele informative ruse în Moldova

După Adunarea Populară a Găgăuziei și a Consiliului orășănesc din Basarabeasca, proiectul de lege scandalos a fost discutat și la ședința Consiliului municipal din Bălți.

În special, potrivit replika.md, înaintea ședinței, consilierul Partidului Socialiștilor, Alexandr Usatîi, a propus spre adoptare consiliului o declarație politică privind interzicerea de către Parlamentul Republicii Moldova a difuzării programelor informative și analitice rusești. Consilierii au convenit să audieze textul declarației. Ulterior, documentul va fi discutat în ședințele comisiilor specializate pentru adoptarea acestuia la următoarea ședință a organului.

Textul declarației citite de consilierul socialist este prezentat mai jos fără abrevieri. Menționăm că anterior dezacordul categoric privind proiectul de lege adoptat a fost pronunțat de autoritățile locale din Găgăuzia și din Basarabeasca. Președintele Igor Dodon a declarat deja că nu va promulga documentul în niciun caz.

Consiliul municipal din Bălți condamnă adoptarea legii care interzice „așa-zisa propagandă rusă”.

Considerăm că încercarea de a interzice difuzarea programelor informative ale posturilor TV rusești reprezintă o altă provocare împotriva Federației Ruse, principalul partener strategic al țării noastre, în același timp o tentativă agresivă asupra libertății de exprimare și a dreptului constituțional al cetățenilor de a primi informații. Acest proiect de lege contravine, de asemenea, tuturor normelor de drept europene.

Subliniem că această provocare este îndreptată în primul rând împotriva cetățenilor Republicii Moldova, care vor fi lipsiți de posibilitatea de a primi informații. Această acțiune este îndreptată împotriva eforturilor Președintelui Republicii Moldova de a normaliza relațiile cu Federația Rusă, împotriva a sute de mii de migranți care lucrează în Rusia, împotriva agrarienilor moldoveni care furnizează produse pe piața rusă.

Mai mult, această acțiune este îndreptată împotriva statalității Republicii Moldova în ansamblu, deoarece va afecta negativ procesul de reglementare a problemei transnistrene.

Interzicerea programelor de televiziune rusești nu va soluționa nici o problemă cu care se confruntă Moldova și cetățenii săi, ci va crea o nouă dezbinare în societate, o nouă agravare a relațiilor cu Federația Rusă și noi probleme pentru cetățenii noștri.

Democrația implică posibilitatea alegerii libere pentru fiecare cetățean a unui sistem de valori și surse de primire a informației. Restricțiile privind libertatea de exprimare sub presiune externă sunt caracteristice democrației coloniale, imitative, pentru statele aflate sub guvernare externă. O astfel de cale nu este acceptabilă pentru un stat de drept, suveran, independent, democratic, așa cum vrem să vedem Republica Moldova.

Consiliul municipal Bălți declară că va face tot posibilul pentru a se asigura că oamenii din municipiu să aibă posibilitatea de a primi toate informațiile necesare din orice sursă, inclusiv mass-media rusă.

Sursa: http://aif.md/municipalnye-sovetniki-belc-vozmushheny-resheniem-parlamenta-zapretit-rossijskie-novosti-i-peredachi-v-moldove/
© aif.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă