PSRM

15 decembrie 2020

Comisia de profil a susținut inițiativa PSRM de micșorare a vârstei de pensionare

Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a avizat pozitiv inițiativa PSRM prin care se propune micșorarea vârstei de pensionare. Proiectul prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani pentru bărbati.

Documentul mai prevede că pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.

Pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează cu de la 5 ani până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

Comisia va propune plenului Parlamentului aprobarea acestui proiect de lege în două lecturi.
Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea Guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Igor Dodon a declarat că ultimul decret pe care vrea să îl semneze în calitate de președinte al țării este acela de micșorare a vârstei de pensionare. Potrivit șefului statului, semnarea acestui decret va fi una simbolică pentru el la încheierea mandatului.

Dacă va fi votată de deputați, legea va intra în vigoare din 01 ianuarie 2022.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă