PSRM

06 decembrie 2023

Bugetul disperării și sărăciei – așa poate fi numit proiectul bugetului PAS pentru anul 2024

Astăzi, deputații BCS Petru Burduja, Vladimir Odnostalco, Oleg Reidman, Alla Darovannaia, Tatiana Cunețchi, împreună cu Vladimir Golovatiuc, consilier în cadrul cabinetului vice-președintelui Parlamentului, expert în domeniul economiei, au susținut un briefing la tema proiectului bugetului pentru anul 2024.

Petru Burduja, Oleg Reidman și Vladimir Golovatiuc au prezentat cifre concrete care demonstrează că pentru anul viitor statul va continua să se împrumute pe plan intern și extern, va întoarce sume record din împrumuturi, va percepe de la contribuabili taxe și impozite și mai mari, dar va reduce finanțarea proiectelor sociale și de dezvoltare a economiei.

Vladimir Golovatiuc a atras atenția că veniturile pentru anul 2024 sunt stabilite cu o creștere de doar 800 mln. lei (1.3%) – aceasta fiind una din problemele proiectului bugetului. ”Deși încasările de impozite și taxe se vor majora cu 5 mld. lei, veniturile vor crește doar cu 800 mln. lei. Asta pentru că granturile primite din exterior se vor micșora cu 4,4 mld. lei, adică va scădea susținerea partenerilor din exterior.”

Potrivit lui Golovatiuc, o problemă majoră a bugetului pentru anul viitor o constituie cheltuielile planificate. Astfel, de la business și populație vor fi percepute impozite cu 5 mld. lei mai mult decât au fost planificate pentru anul curent, dar vor fi întoarse cu 1,9 mld. lei mai puțin. Acest lucru, în opinia lui Golovatiuc, se întâmplă din cauza că guvernarea nu dispune de surse suficiente nu doar pentru creșterea cheltuielilor, dar, cel puțin, stabilirea lor la nivelul anului 2022.

Golovatiuc susține că: ”Problema nu constă în mărimea deficitului bugetar, ci în sursele de finanțare a acestui deficit. Actuala guvernare mereu a acoperit deficitul bugetar din credite interne și externe. Astfel, pentru anul viitor sunt planificate 14,8 mld lei de împrumuturi externe din care vom restitui o sumă record de 10,8 mld. lei, ceea ce constituie peste 73% din împrumuturi. Astfel, în 2022 am rambursat 14% din creditele externe, în 2023 – 58%, iar în 2024 – peste 73%.”

Vladimir Golovatiuc a concluzionat că actuala guvernare în executarea bugetului mizează doar pe împrumuturi, deși fundamentul bunăstării în societate este crearea unei economii stabile, dezvoltarea sectorului de producere și crearea unor condiții în care businessul se va simți în siguranță”.

Referindu-se la partea socială a bugetului, Vladimir Odnostalco a menționat că în proiectul bugetului 2024, finanțarea unor domenii importante pentru societate va fi redusă. Astfel se preconizează:
– minus 456 mln. lei în domeniilor investițiilor capitale în sistemul de sănătate;
– minus 93,5 mln. lei în domeniul recuperării sănătății;
– minus 21 mln. lei în domeniul gestionării situației ocupării forței de muncă;
– minus 51 mln. lei în domeniul asigurării cu spațiu locativ;
– pensionarii vor beneficia de doar 6% majorări ale pensiei, etc.

”Bugetul anului viitor va fi un buget al sărăciei, un buget al frigiderului gol, un buget care va reflecta un consum mai mic de pâine, carne, pește, produse lactate etc. ”, – a subliniat Vladimir Odnostalco.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă