PSRM

07 decembrie 2017

Bogdan Țîrdea: Vă declarați democrați, dar călcați în picioare fundamentele democrației

(Discursul deputatului în Parlamentul Republicii Moldova din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, 7 decembrie 2017, în cadrul dezbaterii proiectului de lege privind interzicerea ”propagandei rusești”).

Dragi concetățeni!

Desigur, este hazliu  să vezi cine azi  vorbește de combaterea propagandei rusești!

PD, care are tratat de colaborare cu Edinaia Rosia încă din 2010!

Transfugii PCRM, care în 2001 au promis integrarea cu Rusia, iar în 2012, alergau cu drapelul Za Tamojenii Soiuz prin Piață!

Apropo, voi ați votat pentru prelungirea tratatului de prietenie cu Rusia în 2011, în care Rusia e declarată partener strategic! Acum tot voi ziceți că sunteți atacați informațional de partenerul strategic.

Pai Rusia e partener sau agresor, că nu mai înțeleg nici eu, nici cetățenii.

Și cum de înteles că un partid cu 5% rating, este nemulțumit de televiziunile cu 80% răting?  

Sunteți ridicoli, zău.

Motivația politică a legii seamană mai degrabă cu un text compus la Costiujeni. Cică pentru a asigura securitatea spațiului informațional!

Pai nu PDM-ului aparțin posturile TV PRIME, STS, MUZ-TV,  și mai nu știu ce?

Să înțeleg că 11 ani la rînd ați promovat propaganda rusească, ați  distrus securitatea informațională a statului, iar începînd de azi, v-ați razgîndit? Și sunteți gata să purtați răspundere penală pentru asta?

Fundamentarea juridică depășește orice limită a absurdului.

1. Arătați-mi vă rog vreun document internațional, convenție unde se definește clar termenul de propagandă? Nu există așa ceva. Atunci ce e propaganda rusească? Concertele PD cu Kirkorov și Bascov retransmise de Publika și Prime e propagandă rusească sau nu?
2. Arătați-mi un stat european sau civilizat, unde este interzisă mass-media rusă? Poate Franța, Germania, Marea Britanie? Nu! Peste tot aici emit Russia Today, Sputnik. Atunci de ce la noi trebuie să existe așa legi? Probabil, fiindcă nu suntem nici europeni, nici civilizați.
3. Arătați-mi vreo asociație jurnalistică europeană, care v-a sprijinit demersul? Nu aveți?  Va arăt eu.
La 26 iulie 2016 secretarul general al Federației Europene a Jurnaliștilor, Ricardo Gutierrez, s-a expus cu vehemență contra luptei cu propaganda prin metoda interdicțiilor!
4. Dar poate aveti vreo expertiză OSCE, Consiliul Europei, care are atitudine pozitivă față de acest proiect? Măcar una!

Eu însă vă pot arăta expertiza Consiliului Europei din 22 iulie 2015 – profund negativă: „Protecția libertății de exprimare și a libertății de emisie trebuie să fie necondiționate. Prevederile restrictive pot lesne echivala cu cenzura”. Cel mai important – Nu poate fi îngrădit accesul la informație în baza provenienței acesteia!

Vă pot arăta și expertiza OSCE din iulie 2015, reiterată în septembrie 2016.

CITEZ. „Nu ar trebui să existe încercări de a interzice propaganda prin intermediul legislației, deoarece este dificil de definit în mod obiectiv această noțiune. Propaganda ar trebui să fie contracarată prin oferirea de informații”.

Altfel spus, vă declarați proeuropeni, dar mergeți contra recomandărilor europene?

Vă declarați democrati, și călcați în picioare fundamentele democrației și-n primul rînd, pluralismul de opinii?

Unica ce-mi vine prin cap e faptul, că legea dată a  apărut în urma cerințelor poporului, care s-au strîns în număr de sute de mii, cerînd lupta cu libertatea cuvîntului, Tolstoi și Dostoievski !

Nu am văzut așa ceva. În schimb am văzut cum oamenii la mitinguri au cerut întoarcerea miliardului, pe care l-ați furat tot voi, pensii de 300 de euro și salarii de 500 euro, pe care le-ați promis tot voi în 2009, și alegeri anticipate parlamentare, ca să scape de voi.

Și dacă măriile voastre, detestați de  circa 90% populație, considerați că aveți dreptate, vă propun un exercițiu democratic foarte simplu. Referendumul cu o singură întrebare.

Sunteți pentru interzicerea propagandei ruse sau pentru interzicerea propagandei PD, deci și a PD?

Cred că raspunsul îl știți.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă