PSRM

28 martie 2024

Bogdan Țîrdea: corporațiile multinaționale au pus Republica Moldova pe genunchi

Deputatul BCS, Bogdan Țîrdea a criticat dur poziția partidului PAS de la guvernare, care în cuvinte vorbește despre dezvoltarea economiei, dar în fapt, distruge sfera producției autohtone.

În cadrul luării sale de cuvânt din Parlament a proiectului de lege BCS de sprijinire a producătorilor autohtoni, Bogdan Țîrdea a adresat reprezentanților PAS câteva întrebări simple la care ar dori să primească un răspuns:

„Credeți că este normal când exporturile țării sunt în medie de 4 miliarde de dolari, iar importurile sunt de două ori mai mari – 8 miliarde de dolari? Aceasta înseamnă o economie competitivă, investiții și așa mai departe?

Este normal ca rata dobânzilor la împrumuturi să crească de la 9% la 19%, fapt care s-a soldat cu falimente în serie ale producătorilor locali?

Este normal ca anul acesta fondul de subvenții pentru agricultură să fie redus de la 1,9 miliarde de lei (în 2023) cu 300 de milioane de lei – pe fondul inflației, al crizei economice și, după cum spuneți, al conflictului militar din Ucraina? Acesta este suportul acordat producătorilor?”

Bogdan Țîrdea a atras atenția asupra legăturii directe dintre producția internă și sistemul de pensii: „În orice țară civilizată, trei angajați trebuie să susțină un pensionar. În Republica Moldova, un pensionar este asigurat de 1,2 angajați din sectorul real. Și când vine Petru Burduja cu o inițiativă care poate influența pozitiv echilibrul social, încercați să ne convingeți că este rău să cumpărăm produse locale.”

Pe final, Bogdan Țîrdea a făcut apel către majoritatea aflată la guvernare să analizeze mai atent ceea ce se întâmplă: „Oameni buni, uitați-vă la modul în care corporațiile multinaționale au pus Republica Moldova pe genunchi. Vă sugerez să vă gândiți puțin: datoria noastră publică a crescut cu 9,3 miliarde de lei, astăzi fiind de 104 miliarde de lei, sau 34% din PIB, și poate chiar mai mult. Avem o scădere de 6,5% a exporturilor și avem o scădere a investițiilor de 37% în primele 9 luni ale anului 2023. Oare nu a venit timpul să sprijinim producătorii autohtoni, de activitatea cărora depinde situația socio-economică din țară?”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă