PSRM

29 iulie 2020

Bogdan Țîrdea: Top-12 diferențe între Guvernele Sandu și Chicu

(Comentariul autorului Bogdan Țîrdea)

 

 1. Maia Sandu a lăsat 11 mii de bugetari fără salarii. Ion Chicu a achitat datoriile.
 2. Sandu a reeșalonat 100 milioane lei din datoria companiei Avia Invest, ceea ce a permis companiei să păstreze aeroportul. Chicu a reziliat contractul de concesiune.
 3. Sandu a majorat TVA pentru HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele) de la 12 la 20%. Chicu a redus TVA la 15%!
 4. În iunie-iulie 2019, Sandu nici măcar nu s-a întîlnit cu fermierii, ale căror recolte sufereau de grindină. Ajutor – 0. Chicu a alocat 300 de milioane de lei!
 5. Sandu a refuzat să majoreze indemnizațiile pentru combatanți și persoanele care au luptat în Afganistan. Ea a spus că nu sunt bani. Chicu a mărit indemnizația de la 100 la 300 de lei pe lună.
 6. Sandu a menținut prețurile ridicate pentru serviciile medicale, care au crescut la sugestia Ruxandei Glavan. Însă în perioada lui Chicu, hemodializa a scăzut cu 400 de lei, hemodifiltrarea – cu 450 de lei, examenul citologic – cu 63 de lei, adică de două ori;
 7. Cît a fost Sandu la guvernare, bugetul pentru reparația drumurilor a fost de 2727 milioane, iar la Chicu – peste 6 miliarde de lei!
 8. În timpul Maiei Sandu, nu s-a vorbit despre majorarea salariilor medicilor și ale personalului din spitale. În perioada lui Chicu, salariile lor vor crește cu 30% din septembrie, cu 30% din ianuarie și cu 40% din iulie 2021!
 9. Sandu nici nu a bîlbîit nimic cu privire la plata ulterioară a 700 de lei pentru pensionari. Guvernul Chicu, la inițiativa președintelui, le-a plătit în februarie și le va plăti și în octombrie. O altă inițiativă a lui Igor Dodon a fost implementată- privind achitarea indemnizației în termen de cinci ani în cazul decesului unuia dintre soți care s-au pensionat !!! Cine a mai făcut asta?!
 10. Sandu nici nu a vorbit despre proiecte naționale, drumuri, căi ferate. Chicu va finaliza gazoductul Iași-Ungheni în august, iar în septembrie – Arena-Chișinău. Pentru calea ferată au fost achiziționate 12 locomotive, a fost lansată construcția unui drum de ocolire în jurul Chișinăului, sute de sate au primit cîte 1 milion de lei pentru drumuri!
 11. Sandu nu a făcut nimic odată cu majorarea prețurilor la energie electrică și benzină. Chicu a reacționat de fiecare dată. Prețurile la benzină au scăzut cu cîțiva lei.
 12. Sandu a refuzat să meargă la Moscova. Chicu este primul prim-ministru al Moldovei din ultimii 7 ani, care deja pe 20 noiembrie 2019 s-a întîlnit cu premierul rus Dmitri Medvedev!

P.S. În perioada guvernării lui Chicu, nu a fost închisă nicio școală, spital sau grădiniță. Mai multe spitale au fost modernizate.

Aproape să uit.

În ceea ce privește numărul de condiții îndeplinite în cadrul programului de asistență macro-financiară al UE … 12: 0 în favoarea lui Chicu.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă