PSRM

11 februarie 2020

BNM sprijină propunerea lui Dodon privind povara fiscală

Banca Națională a Moldovei (BNM) agrează propunerea președintele Igor Dodon, care a anunțat că Guvernul va elabora un proiect de lege, în urma căruia cetățenii ar urma să achite cu aproape 6 miliarde de lei mai puțin pentru returnarea banilor furați, din contul profitului BNM.

„Soluția este una echilibrată și permite diminuarea poverii asupra bugetului de stat”, răspunde BNM.

„Distribuirea parțială a profiturilor BNM a fost discutată de reprezentanții băncii, Guvern și Fondul Monetar Internațional și, în condițiile agreate, corespunde standardelor internaționale în domeniul capitalizării băncilor centrale.

Soluția este una echilibrată și va permite acumularea graduală a capitalului Băncii Naționale, necesar pentru exercitarea mandatului său, precum și diminuarea poverii asupra bugetului de stat prin distribuirea de profit către acesta”, se arată într-un comunicat al BNM.

Potrivit reprezentanților băncii o asemenea distribuire este posibilă prin modificarea Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei.

Mai exact, este nevoie să fie introdus un model de distribuire a profitului BNM către bugetul de stat în etape și parțial pînă cînd va fiatins nivelul de 10% al capitalului BNM, comunică banca.

Amintim că la 10 februarie, președintele Igor Dodon a anunțat că Guvernul va elabora un proiect de lege, în urma căruia cetățenii ar urma să achite cu aproape 6 miliarde de lei mai puțin pentru returnarea banilor furați în timpul fraudei bancare.

Această sumă va fi acoperită din profitul Băncii Naționale a Moldovei. Proiectul urmează să fie aprobat în următoarele zile în Guvern, astfel încît să ajungă pe masa deputaților.

NOI.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă