PSRM

23 august 2021

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lansarea de către Ucraina a celei de-a patra turbine a Hidrocentralei de la Novodnestrovsk

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Batrîncea și președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Elena Bodnarenco, au prezentat în cadrul briefingului de astăzi poziția Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cu privire la lansarea celei de-a patra turbine a Hidrocentralei de la Novodnestrovsk de către Ucraina și problemele aferente râului Nistru.

„Pe 17 august, Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk a pus în funcțiune industrială cea de-a patra turbină din cele șase planificate. Acest lucru reprezintă o amenințare uriașă pentru râul Nistru, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova, care furnizează aproximativ 70% din apa potabilă consumată în țara noastră și este o resursă strategică pentru asigurarea securității ecologice și socio-economice”, a spus Elena Bodnarenco.

Ea a menționat că, în ultimele decenii starea ecologică a râului Nistru s-a deteriorat semnificativ, iar acest lucru este asociat cu dezvoltarea hidroenergetică, inclusiv în regiunea Novodnestrovsk. Astfel s-au observat fluctuații esențiale ale nivelului apei, modificări ale diversării apei și a temperaturilor etc.

În consecință, principalele consecințe sunt: scăderea capacității de autoepurare a râului Nistru, modificările hidro-morfologice, creșterea intensivă a vegetației acvatice și pierderea biodiversității valoroase.

De asemenea, Elena Bodnarenco a remarcat că strategia energetică a Ucrainei până în 2030 prevede dezvoltarea hidroenergiei în Ucraina, inclusiv construcția a 6 hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru.

“Datorită faptului că fluxionarea nodului hidroenergetic nistrean existent a demonstrat un impact social și de mediu asupra cursului inferior al râului Nistru, construcția acestor noi hidrocentrale va însemna o pierdere semnificativă a scurgerii, degradarea ecosistemelor, epuizarea faunei și florei, în special a păsărilor și a speciilor de pești, a zonelor umede, iar pentru populație – pierderea serviciului ecosistemice pe care le oferă astăzi râul”, a remarcat Elena Bodnarenco.

Deputatul a anunțat că potrivit estimărilor experților, doar în urma conectării a 2 generatoare la Centrala de acumulare, volumul anual al Nistrului a scăzut de la 10 km cubi la 7 km cubi, pierdere ce se apropie de cantitatea de apă ce curge pe Prut timp de un an.

Există și alte probleme, inclusiv delimitarea frontierelor, proprietatea Moldovei și Ucrainei, care nu au fost încă rezolvate și necesită discuții la nivel bilateral, a spus Elena Bodnarenco.

Vlad Batrîncea a declarat că pe agenda bilaterală a negocierilor dintre liderii Ucrainei și Moldovei, situația cu privire la râul Nistrul, care este principala arteră de aprovizionare cu apă a țării, trebuie să fie cel mai important subiect de discuție. Această arteră este în pericol și are o mare importanță nu numai pentru securitatea socio-economică, ci și pentru securitatea națională.

“Nu înțelegem de ce autoritățile tac și se prefac că nu există această problemă, așa cum Ucraina consolidează sectorul lor Hidroenergetic. Mai mult, acesta a fost deja inclus în strategia națională, aprobat de către Rada Ucraineană și Guvernul de la Kiev”, a remarcat Vlad Batrîncea.

Mai mult, Moldova trebui să preia o poziție clară în ceea ce privește platformele internaționale și să obțină refuzul Ucrainei de a planifica continuarea construcției pe Nistru, a declarat vicepreședintele Parlamentului. El l-a sfătuit pe șeful statului să discute problema cu privire la râul Nistru cu partenerii săi ucraineni.

„Considerăm că Guvernul RM trebuie să ia o atitudine clară inclusiv și pe platforma internațională. Și trebuie să facem tot posibilul ca în rezultatul diplomației pro-active a RM să obținem un rezultat clar. Și anume refuzul partenerilor noștri din Ucraina de a continua și mai departe cu aceste planuri. Toți ecologiștii deja de 3-4 ani bat alarma, chiar și specialiștii de peste hotare sesizează organismele internaționale cu referire la această chestiune și doar cei de la Chișinău se fac că nu observă această problemă”, a mai spus socialistul.

Vlad Batrîncea a anunțat că la prima ședință ordinară a Parlamentului din luna septembrie deputații Blocului vor cere audierea Guvernului, inclusiv a MAEIE în vederea examinării poziției lor și politicii în raport cu râul Nistru.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă