PSRM

02 septembrie 2021

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune acordarea sprijinului de stat pentru categoria socială „copii ai războiului” și majorarea alocațiilor pentru studenți

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune acordarea sprijinului de stat pentru categoria socială „copii ai războiului” și majorarea alocațiilor pentru studenți. Acest lucru a fost declarat de către deputații fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în cadrul unui briefing din 2 septembrie.

Deputatul Elena Bodnarenco a prezentat un proiect de amendamente la Legea cu privire la veterani și un proiect de lege privind sprijinul social pentru copiii războiului. Ea a menționat că în urmă cu 76 de ani, la 2 septembrie 1945, s-a încheiat al doilea Război Mondial, cel mai sângeros din istoria omenirii, care a luat zeci de milioane de vieți și a schilodit sute de milioane de oameni.

Deputatul a reamintit că, în 2001, a fost adoptat Decretul președintelui Vladimir Voronin, cu privire la sprijinul veteranilor din cel de-al doilea Război Mondial. Astăzi, acest decret funcționează. Totuși, cei care au muncit pentru victorie, care, după sfârșitul războiului, au restabilit economia distrusă, se află acum într-o situație dificilă. Este vorba despre copiii războiului, despre cei care, la 2 septembrie 1945, aveau sub 19 ani. În țara noastră există 107,5 mii de astfel de cetățeni, cu vârste cuprinse între 80 și 94 de ani. Experiența lor de muncă este de 40 de ani sau mai mult.

Elena Bodnarenco a menționat că acești oameni, din păcate, sunt una dintre cele mai dezavantajate categorii. Pensia multora dintre ei abia a ajuns la 2 mii de lei. Toți s-au retras înainte de reforma pensiilor din 1998 și au unul dintre cele mai scăzute rate de acumulare a pensiilor, în pofida experienței lor de muncă continue și îndelungate.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune introducerea în Legea cu privire la veterani a unei noi categorii – „copiii războiului”, care prevede o serie de garanții sociale, inclusiv o plată lunară de 500 de lei, privilegii pentru călătoriile în transportul public, primirea tichetelor pentru tratament sanitar sau primirea compensațiilor etc. Majoritatea acestor garanții sunt deja precizate în Legea cu privire la veterani, deoarece majoritatea cetățenilor din această categorie sunt veterani de război sau de muncă, deci costurile acestui proiect de lege nu sunt atât de mari, sunt estimate la aproximativ 54 de milioane de lei pe an, a spus deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

În cadrul briefingului s-a prezentat, de asemenea, un proiect de Lege privind asigurarea unei protecții minime pentru studenți, care prevede extinderea bursei studențești la nivelul de subzistență.

Deputatul socialist Petru Burduja a menționat că proiectele depuse sunt estimate la aproximativ 210-212 milioane de lei pe an, se propune a fi aprobate în viitorul apropiat, astfel încât legile să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă