PSRM

25 septembrie 2023

BCS despre situația reală din economie: colapsul nu poate fi evitat, guvernul în demisie!

Președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, ex-președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Vladimir Golovatiuc și ex-ministrul Agriculturii, Ion Perju, au prezentat astăzi în Parlament informații despre situația reală din economia țării. În opinia lor, colapsul nu poate fi evitat, țara este pe punctul de a pierde suveranitatea statului.

În cadrul briefingului s-a anunțat că datele prezentate vor sta la baza moțiunii de cenzură împotriva guvernului, care nu este capabil să facă față crizei și să protejeze interesele naționale, care – pe lângă faptul că nu poate identifica soluții, generează multe alte probleme.

„Din păcate, astăzi autoritățile preferă să organizeze discuții sterile despre politică, geopolitică, ideologie, dar categoric nu vor să vorbească despre situația reală din economie, precum și despre acțiunile întreprinse de guvern în vederea rezolvării problemelor cu care ne confruntăm”, a spus Vlad Batrîncea.

Vladimir Golovatiuc a atras atenția asupra faptului că situația din țara noastră este nu doar complicată, ci vorbim deja despre eșuarea întregului sistem de management, despre o economie în recesiune de care nu a mai fost.

Economia scade pentru al cincilea trimestru consecutiv, PIB-ul în trimestrul 2 a scăzut cu 2,2%. Industria – scade 14 luni la rând, inclusiv declinul industriei alimentare în doar 7 luni a ajuns la 21%. Agricultura în prima jumătate a anului este în minus cu 1%. Exporturile timp de 7 luni au scăzut cu 11%, investițiile – cu 5%, transportul de mărfuri – cu 11%.

Vladimir Golovatiuc consideră că în economie se atestă mari schimbări și, dacă nu se iau măsuri concrete, am putea ajunge la un colaps. Țara trăiește din împrumuturi. Mai mult de o treime din bugetul de stat este finanțat din împrumuturi. Datoria de stat a crescut cu 20 miliarde, sau 24%, de la începutul anului și s-a ridicat la 101 miliarde de lei la 31 iulie. Datoria externă a crescut semnificativ, la 3,5 miliarde de dolari, sau cu 37%.

Vladimir Golovatiuc a atras atenția asupra faptului că cheltuielile bugetare pentru deservirea datoriei de stat au crescut cu 1,6 miliarde de lei, aceeași sumă uriașă fiind necesară și pentru a achita salariile în întregul sector public.

Potrivit domnului Golovatiuc, în macroeconomie, situația dată se numește „efect de deplasare” – economia nu funcționează, guvernul împrumută, datoria crește și costurile de deservire a acesteia cresc, ceea ce reduce semnificativ capacitatea guvernului de a finanța alte cheltuieli. Iată așa o capcană, din care nu este simplu să ieși.

Vladimir Golovatiuc a rezumat că pentru a scoate țara din recesiune, este necesar de consolidat rolul statului în economie.

Ion Perju a remarcat că anul agricol 2022-2023 s-a dovedit a fi unul dintre cele mai dificile, chiar și în comparație cu 2020, când industria a fost lovită de o secetă fără precedent. Astăzi, industria este afectată de inacțiunea autorităților.

Potrivit ex-ministrului, piața cerealelor din Moldova este practic paralizată. Prețurile pentru unele categorii de cereale, cum ar fi grâul și porumbul, au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani, deși motorina s-a scumpit, iar prețul la produsele fitosanitare a crescut de câteva ori.

Fostul ministru a atras atenția asupra creșterii prețurilor la pâine, în ciuda scăderii prețurilor la grâu și a tarifelor la energie. Ion Perju a adresat autorităților o întrebare retorică – ce măsuri întreprinde guvernul în condițiile în care fermierii vând grâul la un preț mai mic decât sine costul lui, iar consumatorii continuă să plătească prețuri ridicate pentru pâine?

Produsele agricole moldovenești au devenit necompetitive atât pe piața internă, cât și pe cea externă. Importurile practic inundă piața noastră națională, ceea ce afectează atât producătorii autohtoni, cât și consumatorii finali.
Ion Perju a remarcat o scădere a exporturilor de produse agricole moldovenești (mere – de aproape 2 ori, struguri – cu peste 52%, conserve – cu 32%), în același timp, produsele autohtone nu își au locul pe rafturile lanțurilor interne de comerț, deoarece modificările la Legea comerțului intern au fost anulate, iar alte măsuri nu sunt propuse.

Între timp, producătorii de mere își vând producția întreprinderilor de prelucrare la un preț ridicol – doar 1,7-1,85 lei per kg în timp ce sine costul acestora ar fi de cel puțin 5-6 lei per kg. Mulți dintre antreprenori intenționează să defrișeze livezile în care au investit zeci de milioane de lei.

Ex ministrul consideră că autoritățile ar trebui să ia măsuri urgente pentru a salva sectorul agricol.

Pe finalul briefingul, Vlad Batrîncea a menționat că, în timp ce economia națională este în cădere liberă, guvernul nu are nici o poziție, nici o politică în această direcție.

„Pe parcursul a doi ani ei luptă cu oricine și orice – cu propaganda, cu propriii cetățeni, cu opoziția, caută și numesc persoanele vinovate. Dar trebuie de răspuns pentru faptul că Republica Moldova a doborât toate anti-recordurile imaginabile și inemaginabile”, a spus Vlad Batrnîncea, adresându-se autorităților.

Șeful fracțiunii BCS a remarcat, de asemenea, creșterea rapidă a datoriilor țării ceea ce conduce la pierderea suveranității Republicii Moldova, precum și planurile Guvernului de privatizare a întreprinderilor strategice. Deputatul a subliniat că statul trebuie să-și activizeze rolul în gestionarea economiei pentru a opri criza.

Vlad Batrîncea a subliniat că toate datele cu privire la situația economică prezentate astăzi vor sta la baza moțiunii de cenzură împotriva guvernului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă