PSRM

29 martie 2022

BCS vine cu soluții de asigurare a securității alimentare a țării

Astăzi, Radu Mudreac, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, împreună cu Ion Perju, ex-ministru al agriculturii, au susținut un briefing în cadrul căruia au venit cu mai multe soluții ce ar asigura securitatea alimentară în condițiile anului 2022.

Ion Perju a punctat cele mai acute probleme existente în domeniu. Este vorba despre:

–  Situația complicată din sectorul zootehnic, afectat de seceta cumplită din anul 2020;

–  Deficitul mare de precipitații în anul agricol 2022. Pe parcursul lunilor februarie-martie cantitatea de precipitații a fost de doar 5-40% din normă, iar în unele raioane din sudul țării acestea au lipsit complet.

–  Lipsa îngrășămintelor azotoase, importul cărora se făcea din Federația Rusă și Ukraina, dar și scumpirea de câteva ori a acestora.

–  Creșterea continuă a prețului la motorină – de la 10,5 lei per litru de motorină angro în septembrie 2021, la peste 26 lei în 2022.

–  Din cauza problemelor la exportul produselor agroalimentare pe piața tradițională, producătorii se confruntă și cu lipsa mijloacelor financiare necesare pentru demararea cu succes a lucrărilor de primăvara.

Ion Perju și-a exprimat îngrijorarea că în rezultatul acestor și altor probleme prețul la produsele agroalimentare finite va crește enorm ceea ce va influința negativ puterea de cumpărare a populației.

Deputatul socialist, Radu Mudreac a subliniat că pentru a evita o criză alimentară este necesar ca Guvernul și Parlamentul să ajute agricultorii astăzi.

Potrivit deputatului, pentru desfășurarea cu succes a lucrărilor de primăvară este necesară susținerea financiară a agricultorilor pentru procurarea inputurilor agricole de bază – motorină, semințe și îngrășăminte.

De asemenea se insistă asupra susținerii proiectelor de lege, înregistrate de BCS cu privire la restituirea în totalitate pentru agricultori a accizelor la motorină, și cel cu privire la achizițiile publice prin prioretizarea  achiziționării produselor autohtone.

În situația de criză a prețurilor, parlamentarul a indicat și asupra necesității sprijinirii producătorilor agricoli din domeniul zootehnic pentru a restarta acest sector și a oferi consumatorilor producție autohtonă la prețuri rezonabile.

Pe final, Radu Mudreac a subliniat că opoziția parlamentară este dispusă ca împreună cu responsabilii de la guvernare să creeze un grup de lucru de elaborare a unei Strategii în domeniul agroalimentar.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă