PSRM

09 noiembrie 2023

BCS va sesiza organismele internaționale și naționale cu privire la încălcarea normelor de drept și democratice din RM

Astăzi, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului RM, președintele fracțiunii parlamentare BCS, alături de deputații Grigore Novac, Oleg Reidman, și Diana Caraman au susținut un briefing în carul căruia au criticat dur refuzul majorității parlamentare de a discuta subiecte de interes public național, precum și acțiunile de încălcare flagrantă de către partidul de la guvernare a normelor de drept național și internațional în cadrul campaniei electorale.

Vlad Batrîncea a menționat că în debutul ședinței în plen a Parlamentului fracțiunea BCS a solicitat suspendarea stării de urgență, dat fiind că Comisia pentru Situații Excepționale și-a depășit mandatul și a comis mai multe abuzuri și ilegalități.

Totodată a fost solicitată audierea CEC pe marginea raportului de monitorizare a OSCE și a organizațiilor internaționale care au constatat în cadrul alegerilor locale generale folosirea pe larg a resursei administrative și implicarea abuzivă a primelor persoane în stat în procesul electoral.

Vlad Batrîncea a subliniat că BCS va face toate demersurile necesare în adresa organizațiilor internaționale și organelor de drept din țară. ” În Moldova nu mai poate continua așa, cu abuzuri la adresa statului de drept, cu încălcarea tuturor normelor legale și a Constituției Republicii Moldova”, a remarcat Vlad Batrîncea.

Diana Caraman a adus mai multe argumente care demonstrează că scopurile declarate la stabilirea și prelungirea stării de urgență în țară, au fost totalmente neglijate.

Oleg Reidman a subliniat că refuzul PAS de a audia conducerea CEC cu privire la abuzurile din cadrul campaniei electorale denotă faptul că guvernarea nu dorește să fie identificată cu fraudarea totală, multiplă și grosolană a legislației electorale și a întregului proces democratic.

Grigore Novac, deputat BCS, președintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice a subliniat că RM are restanțe mari la capitolul democrație, libertatea de exprimare, libertatea de a gândi etc.

”Cei care practic zilnic sunt cu drapelul UE în mână și-au permis să captureze instituțiile publice, am văzut cazuri de maltratări corporală a oponenților politici, utilizarea resursei administrative, un dezmăț total al structurilor de forță, intimidări prin intermediul procuraturii, organelor fiscale, ANI etc. Toate acestea denotă faptul că trăim într-un stat totalitar, capturat și suntem departe de a ne numi un stat democratic”, a subliniat Grigore Novac.

Potrivit deputatului rezultatele obținute de PAS în alegerile locale reprezintă o lovitură dură care se va tripla la următoarele alegeri.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă