PSRM

13 iunie 2024

BCS pledează pentru adoptarea proiectelor de susținere a familiilor și copiilor din RM și îndeamnă cetățenii să participe la Marșul Familiei

Astăzi, deputații BCS Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco au susținut un briefing în cadrul căruia au menționat situația critică demografică din țara noastră, relatând despre proiectele sociale promovate de fracțiunea BCS de susținere a familiilor, care, însă, sunt respinse de majoritatea PAS. Deputații au îndemnat cetățenii RM să participe la Marșul Familiei care va avea loc la Chișinău în data de 15 iunie.

În debutul briefingului, Alla Darovannaia a făcut publice câteva date alarmante: ”În 2021 în Republica Moldova s-au născut 29.000 de copii, iar în 2023 doar 24.000. Totodată, în 2023, Republica Moldova a fost părăsită de 69.000 de cetățeni și au decedat 33.000 de cetățeni”. În context, deputatul a solicitat promovarea proiectelor de lege elaborate de BCS, menite să amelioreze situația creată.

Deputatul socialist s-a referit în special la inițiativa de a extinde termenul de achitare a indemnizației pentru creșterea copilului, care acum se achită până la 2 ani pentru un copil și până la 3 ani pentru doi sau mai mulți copii dintr-o singură naștere. Proiectul prevede ca termenul de plată a acestei indemnizații să se extindă cu un an în fiecare an, astfel încât la 1 ianuarie 2025 și 1 ianuarie 2026 să fie corespunzător 5 sau 6 ani, cu extinderea ulterioară, așa cum se practică în alte țări, cum ar fi România unde această indemnizație se plătește până la 18 ani.

Al doilea proiect promovat de 3 ani de zile de către BCS constă în acordarea unui ajutor unic financiar de 1.000 de lei pentru pregătirea de școală a copiilor.

Vladimir Odnostalco a subliniat că statul trebuie să promoveze politici de încurajare a natalității, or ”Cu cât suntem mai mulți, cu atât țara e mai bogată. Cu cât suntem mai puțini – țara e mai săracă”.

În această ordine de idei, deputatul a evidențiat proiectul BCS privind capitalul familial, care prevede plăți unice la nașterea primului, celui de-al doilea și celui de-al treilea copil. La nașterea primului copil — trei salarii medii pe economie, la nașterea celui de-al doilea — cinci, iar la nașterea celui de-al treilea și următorilor — șapte salarii medii. În cifre aceasta ar fi echivalent cu circa 36-37 mii lei pentru primul copil, pentru al doilea copil — aproximativ 65 mii lei, iar pentru al treilea și următorii copii — peste 90 mii lei.

De asemenea, Vladimir Odnostalco a menționat necesitatea aprobării la nivel legislativ a inițiativei celui de-al 5-lea Președinte al Moldovei, Igor Dodon, de a oferi câte 4000 de lei la nașterea celui de-al patrulea copil și următorii.

Totodată, BCS optează pentru alimentarea gratuită a elevilor din clasele gimnaziale și nu doar a copiilor din clasele I-IV.

Pe finalul briefingului, deputații au făcut un apel către cetățenii RM de a participa la Marșul Familiei din 15 iunie curent din Chișinău pentru a demonstra că societatea moldovenească este unită în susținerea familiei tradiționale.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă