PSRM

29 decembrie 2021

BCS îndeamnă autoritățile de la Chișinău la dialog cu Tiraspolul

Considerăm că dialogul este singura modalitate de soluționare a problemei transnistrene.

După ce Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate au ajuns la putere, dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului a intrat în impas. Degradarea procesului de negocieri este legată direct de încercările actualului Guvern al Republicii Moldova de a evita îndeplinirea angajamentelor sale internaționale privind reglementarea transnistreană.

Deși actuala guvernare vorbește de la tribunele internaționale despre necesitatea soluționării politice pașnice a problemei transnistrene, în realitate contribuie la agravarea situației din regiune. În coordonare cu țara vecină, Ucraina, sunt realizate acțiuni de blocaj economic și al transporturilor al malului stâng al Nistrului. Sunt alarmante declarațiile forțelor naționalist-radicale, care susțin Guvernul actual, despre un posibil schimb de teritorii între Moldova și Ucraina.

Până la victoria Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a reușit să asigure stabilitatea și continuitatea politicii de reintegrare a țării, să identifice soluții viabile pentru problemele stringente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, să interacționeze activ cu partenerii externi, în cadrul platformelor de profil pentru reglementarea transnistreană.

Acum, însă, se creează impresia că Maia Sandu și cei din anturajul ei preferă nu să rezolve problemele existente, ci să se prefacă, că acestea nu există.

Considerăm că Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate trebuie să dea dovadă de voință politică și să se ocupe, în modul cel serios, de depășirea blocajului în relațiile cu regiunea transnistreană. Mai ales că Tiraspolul își declară deschis disponibilitatea pentru un dialog obiectiv și imparțial. O asemenea oportunitate istorică nu poate fi neglijată.

E timpul să renunțăm la declarații sterile și arogante, să demonstrăm prin fapte dorința de a reglementa situația de criză, din al cărui motiv au de suferit oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Doar printr-un dialog direct, prin respect reciproc, pot fi înlăturate barierele politice, sociale, economice și umanitare, care există de-a lungul deceniilor și care împiedică dezvoltarea regiunii transnistrene, dar și a Republicii Moldova în general.

În acest context, facem apel către Președinte, Guvern și Parlamentul Republicii Moldova să se disocieze de forțele distructive, care îi provoacă la acțiuni de confruntare pe segmentul transnistrean. Într-un asemenea joc periculos, cel mai mult vor avea de suferit cetățenii simpli de pe ambele maluri ale Nistrului.

În situația dată, trebuie de acționat ferm – e nevoie de numit un nou Vicepremier al Republicii Moldova pentru Reintegrare, să fie stabilită data și agenda consultărilor dintre Maia Sandu și Vadim Krasnoselski pentru a discuta posibilitățile de reintegrare a malului stâng al Nistrului și de a demara o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”.

Partidul Socialiștilor este dispus să acorde tot sprijinul necesar în procesul de reglementare transnistreană pentru a asigura bunăstarea și prosperarea Moldovei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă