PSRM

14 noiembrie 2022

Batrîncea: PSRM optează pentru o legislație electorală autentică și propune amânarea adoptării în a doua lectură a proiectului noului Cod Electoral

Astăzi, Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, secretar executiv al PSRM, împreună cu membrii comitetului executiv al PSRM, Maxim Lebedinschi și Adela Răileanu, au participat la lucrările mesei rotunde ”Alegeri libere și Codul Electoral”, organizată de platforma ”Agenda Comună”. La eveniment au participat reprezentanți ai partidelor parlamentare și extraparlamentare, organizaților non-guvernamentale, autorităților publice, CEC, precum și experți din domeniu.

În discursul său, Maxim Lebedinschi, ex-secretar CEC, a menționat că dezbaterile pe marginea unui subiect atât de important ca modificarea legislației electorale trebuie organizate pe platformă parlamentară și nu platforma CEC, or responsabilitatea politică directă pentru actul normativ adoptat îi aparține exclusiv Parlamentului.

De asemenea, Lebedinschi a indicat asupra lacunelor existente în proiectul noului Cod Electoral care ar putea știrbi din credibilitatea CEC dar și a procesului electoral. Este vorba despre mecanismul de numire a membrilor Comisiei Electorale Centrale, mandatul acestora, fortificarea competențelor CEC, introducerea sistemului electronic de vot, stabilirea votului de două zile etc.

Vlad Batrîncea, a subliniat că de calitatea legislației electorale depinde desfășurarea democratică a procesului electoral. În acest sens, Batrîncea a venit cu propunerea de a lua o pauză înainte de votarea proiectului noului Cod Electoral în a doua lectură, timp în care de organizat dezbateri autentice și transparente cu toți actorii implicați în procesul electoral, inclusiv partidele politice.

Opiniile exprimate de reprezentanții PSRM au fost susținute și de alți participanți la întrunire.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă