PSRM

17 martie 2017

Bătrîncea despre contractul dubios cu compania americană: Guvernul ne pune în poziția de aborigeni care sunt nevoiți pentru o banană să cedeze teritoriul RM

Astăzi, în cadrul ședinței Parlamentului RM, la inițiativa fracțiunii Partidului Socialiștilor au loc audieri ale conducerii Ministerului Mediului și alți reprezentanți ai Executivului cu privire la contractul semnat dintre Guvernul RM și compania „Frontera Resources International” din SUA referitor la concesiunea lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare..

Socialiștii care l-au chemat pe ministrul Mediului Valeriu Munteanu la raport în acest sens s-au arătat indignați de faptul că în cadrul audierilor, liberalul nu a răspuns concret la întrebările ce țin de acest contract dubios.

Suntem obligați și nevoiți să ascultăm un cetățean care vine și ne vorbește despre epoca paleozoică, evul mediu, ocupația sovietică și ce dorești numai nu la subiect. Și doar în a doua parte a discursului său domnul Munteanu a apărat interesele unui agent economic american. O companie care are conturile înregistrate în off-shore pe insulele Caiman, nu are active și nu este clar care este experiența acestei companii în astfel de lucrări.

Noi am dorit și dorim ca premierul sau reprezentanții Guvernului RM să ne spună cine a pregătit textul acestui document și de ce s-au acordat anume 49 de ani ani pentru cercetări și de ce nu un an sau doi?

De ce cineva semnează un contract care ne pune pe urmă în poziție de aborigeni care sunt nevoiți pentru o banană să cedeze teritoriul RM?

Munteanu spune că nu e vorba de concesionarea a 40% din teritoriul RM ci de 30 sau 35% de parcă noi aici ne jucăm cu teritoriul țării„, a declarat deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.

În acest context socialiștii au reiterat că sunt interesați de faptul cine a semnat și a negociat acest contract, cine a selectat această companie, și de ce clauzele contractului prevăd dreptul prioritar al concesionarului în cazul în care vagăsi aceste gaze sau petrol, să extragă aceste zăcăminte.

În ce poziție se va afla Republica Moldova, Guvernul RM, Parlamentul, atunci cînd noi nu vom putea face absolut nimic ca să ne bucurăm  în cazul se va găsi ceva pe pămînturile noastre și nu vom putea avea o atribuție clară la politicile de extragere.

Domnul Munteanu lobbează interesul unei companii americane și nu reprezintă statul RM. De asemenea ministrul Mediului nu a vorbit despre care este impactul asupra mediului ecologic în urma semnării acestui contract de concesionare„, a subliniat Vlad Bătrîncea.

Precizăm că potrivit experților, cotractul prin care autorităţile RM au permis concesionarea a 40% din teritoriul Moldovei unui offshore este însoțit de transparenţă decizională defectuoasă, concurs de concesionare fără criterii mai dure şi fără prezenţă suficientă din partea societăţii civile, prevederi contractuale permisive privind utilizarea substanţelor toxice sau inflamabile.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă