PSRM

07 decembrie 2023

Alla Darovannaia: Guvernarea și cetățenii trăiesc în lumi paralele

Astăzi, în cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului bugetului asigurărilor obligatorii de asistență medicală, deputatul BCS, Alla Darovannaia a criticat dur politicile actualei guvernări în domeniul dat.

În debutul discursului, Alla Darovannaia a amintit despre trecerea forțată a 31 de spitale raionale în gestiunea Ministerului Sănătății, fapt care nu s-a soldat cu o creștere a calității serviciilor oferite cetățenilor, sau o modernizare a instituțiilor medicale. Dar, deja pentru anul 2024 se preconizează lichidarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” prin fuziune cu spitalul dermatologic din or. Codru.

”Această fuziune ca și alte reforme se face în regim de urgență, fără a prezenta o viziune clară privind organigrama, procedura de reorganizare, etc. Am mai avut o reforma în domeniul educației – stimați cetățeni, vedeți schimbări?”.

Politicile promovate de guvernarea PAS, potrivit deputatului, au generat plecări masive peste hotare a cadrelor medicale, doar în anul curent 449 de medici părăsind Republica Moldova.

De asemenea, Alla Darovanaia a criticat faptul că pentru anul viitor se planifică diminuarea cu 61 mln. lei a cheltuielilor destinate asigurării compensării dispozitivelor medicale, dar și a numărului de beneficiari – de la 131 mii la 59 mii.

În altă ordine de idei, deputatul a menționat că proiectul bugetului prevede indexarea cu doar 6% a pensiilor, începând cu 1 aprilie 2024, în timp ce datele BNM indică o rată a inflației medii anuale de 13.6 la sută, în anul 2023. Pe de altă parte, numărul angajaților aparatului de stat s-a majorat cu 35%, începând cu anul 2021, sau cu 531 de unități, salariul cărora a crescut în acești 3 ani cu 200-250%.

De asemenea, deputatul socialist a atras atenția asupra faptului că 91% dintre consumatorii casnici care s-au înregistrat pe platforma guvernamentală pentru sezonul 2023-24 au primit cel mai înalt grad de vulnerabilitate energetica. ”Adică practic toate gospodăriile care au depus cerere sunt la limita sărăciei, iar guvernarea nu vede un dezastru în acest lucru, ci îl consideră un motiv de lauda”, a remarcat Alla Darovannaia.

În mod special, deputatul a criticat promisiunea guvernării de a acorda în anul viitor 20000 lei indemnizație la nașterea copilului, în realitate în buget în acest sens fiind prevăzută doar suma de 12444 lei.

Nesoluționată, potrivit deputatului, rămâne problema deficitului forței de muncă și șomajul, or, scăderea numărului de șomeri nu este datorată unei politici bine gândite de creare a locurilor de muncă, ci reformelor promovate care au generat o ieșire semnificativă a numărului de solicitanți din registre.

Alla Darovannaia a concluzionat că cetățenii RM și guvernarea trăiesc în lumi paralele, în care de la televizor se vorbește despre creșterea salariilor, pensiilor, reforma justiției, integrare europeană, iar în realitate pensionarii vor parcurge pe jos kilometri ca să-și ridice pensia de 1400 și 1800 lei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă