PSRM

13 noiembrie 2017

Alexandr Odințov: Înțelegerea între PDM și PL poate fi distrusă numai prin referendum

Consilierii din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul municipal Chișinău au prezentat la data de 13 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, informații care indică posibilele înțelegeri între partidul Democrat și Partidul Liberal. Potrivit socialiștilor, prin această înțelegere democrații și liberalii încearcă să-l salveze pe Dorin Chirtoacă de pușcărie și să-i permită Silviei Radu să îndeplinească atribuțiile Primarului General de Chișinău până în 2019. Singura cale de ieșire din această situație este referendumul din 19 noiembrie, care va întoarce chișinăuienilor dreptul de a alege primarul capitalei.

„Săptămâna trecută am fost martorii unor evenimente uimitoare – eliberarea lui Dorin Chirtoacă din arest la domiciliu”, a menționat consilierul Alexandr Odințov. El a prezentat informații care ar conduce la concluzia că Dorin Chirtoacă nu va fi condamnat.

Consilierul a reamintit că împotriva lui Dorin Chirtoacă este intentat un dosar penal nu numai pentru parcările cu plată, ci și pentru alocarea de bani prin ordin personal pentru foștii ofițeri de poliție privind cauzele civile împotriva primăriei. Până în 2009, ofițerii de poliție aveau dreptul legal de a primi apartament după 5 ani de serviciu.

Ca rezultat, 69 de milioane de lei au fost alocate pentru 81 de persoane (din 384 de solicitanți) – fără decizia CMC. „Este absolut clar că alocarea de bani fără decizia Consiliului municipal este o depășire absolută a atribuțiilor care provoacă prejudicii la scară deosebit de mare”, a subliniat consilierul.

Cazul este practic dovedit, dar nu există verdict. „Pentru că cineva nu are nevoie de un verdict împotriva lui Dorin Chirtoacă, cineva nu are nevoie de eliberarea condiționată din funcția de primar al municipiului, astfel încât Silvia Radu să poată continua să-și îndeplinească atribuțiile primarului general până în 2019”.

Alexandr Odințov a demonstrat de ce organele de drept și judecătorii contribuie la această situație. Deoarece la cererea directă a primarului general, pe străzile Alecsandri, Mircea cel Batrân, Ceucari din oraș, au fost alocate terenuri pe care s-au construit case, și au fost alocate apartamente pentru judecători și procurori.

„Cum după acest lucru judecătorii-procurorii vor examina dosarele penale împotriva lui Dorin Chirtoacă, care i-a ajutat la obtinerea imobilelor? Iată dispoziția semnată personal de Dorin Chirtoacă privind alocarea de apartament fostului președinte al Judecătoriei sectorului Centru. Vedem și alte nume: Iovu Gheorge, Lașco Valentin, Doroftei Igor – executorul judiciar care a impus CMC să aloce mai multe terenuri, Sturza Vitalie – judecător al sectorului Rîșcani „, a menționat consilierul.

„Vedem că sistemul de aplicare a legii privind eliberarea domnului Chirtoacă, sincer vorbind, nu funcționează corect”, a subliniat Alexandr Odințov.

Potrivit lui, „ceea ce se întâmplă acum este o înțelegere între PDM și PL pentru salvarea lui Dorin Chirtoacă. Există mai multe opțiuni pentru evoluțiile viitoare, inclusiv  faptul că Dorin Chirtoacă se poate întoarce la postul de primar general, deoarece Silvia Radu îndeplinește atribuțiile de primar interimar până când instanța decide să anuleze suspendarea sau până la expirarea mandatului său în iunie 2019. Această înțelegere poate fi încălcată numai dacă vom merge masiv la  referendum pe 19 noiembrie și vom cere demisia lui Dorin Chirtoacă „, a declarat consilierul.

Alexandr Odințov s-a adresat către Maia Sandu și Andrei Nastase, precum și către  susținătorii acestora.

„Vreți să fiți folosiți de PDM? Veți susține jocul PL și PDM pentru al salva pe Dorin Chirtoacă și a o lăsa pe Silvia Radu în funcția de primar general până în 2019? Vă îndemnăm să nu rămâneți tăcuți. Aceasta este ultima șansă de a salva orașul, pentru că alegerile au fost furate, a fost furat dreptul constituțional al cetățenilor de a vota pentru persoana aleasă. Ne putem scoate susținătorii, să votăm pentru demisia lui Dorin Chirtoacă și apoi în alegeri cinstite să propunem candidaturile noastre „, a îndemnat Odințov oponenții politici.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă