PSRM

02 iunie 2022

Alexandr Nesterovschi: Guvernarea PAS permite ca aproape 40% din teritoriul R.Moldova să fie sub controlul polițiștilor străini

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, trage un semnal de alarmă: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi controlat de către polițiști străini și înarmați. Declarația a fost făcură în cadrul ședinței Parlamentului, unde Guvernul PAS a prezentat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova.

„Potrivit informațiilor prezentate de dvs, acțiunile operative se pot desfășura la o distanță de 30 km din zona de frontieră, ceea ce înseamnă că aproape 40% din teritoriul R.Moldova va fi acoperit de aceste acțiuni operative, persoane străine înarmate, care nu pot fi cercetate penal în țara noastră, care pot face orice pe teritoriul nostru. Cum se leagă asta cu statutul de neutralitate al R.Moldova?”, a întrebat Nesterovschi.

„Este vorba despre 10 km consfințiți în Constituție plus 20 km la necesitate care se activează în regim special. Ce țin de neutralitate este contingent civil și nu are treabă cu contigentul militar”, a declarat secretarul de stat din cadrul MAI, Serghei Diaconu.

Ofițerii străini vor apăra frontiera de stat a Republicii Moldova cu posibilitatea utilizării armelor de serviciu, al mijloacelor speciale din dotare, precum și a forței fizice. Aceste prevederi se conțin în proiectul prezentat de secretarul de stat Serghei Diaconu. Documentul inițiază modificări la mai multe legi, printre care Legea cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova; Legea privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă. Necesitatea ajustării cadrului normativ care va permite efectuarea acțiunilor comune pe teritoriul țării noastre de către reprezentanții Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) este dictată de Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind acțiunile operative desfășurate de FRONTEX, semnat la 17 martie 2022.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă