PSRM

15 aprilie 2020

Alexandr Rar: Igor Dodon este un politician vizionar, de la care vor învăța să construiască relații cu UE și cu Uniunea Economică Eurasiatică

Uniunea Economică Eurasiatică va fi mult mai puțin afectată de pandemia COVID-19 decît cea europeană, iar Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este un politician vizionar care a ales o strategie eficientă de politică externă pentru Moldova. Acestea sunt doar cîteva teze dintr-un interviu exclusiv oferit de către faimosul politolog, jurnalistul german Alexandr Rar, pentru canalul de televiziune ACCENT TV

Dezbinarea și lipsa asistenței reciproce. Din această cauză, potrivit lui Rar, UE va ieși mult mai greu din criza provocată de pandemia de COVID-19. Astăzi nu există aliați în această luptă – fiecare se gîndește în primul rînd la sine, este convins jurnalistul.

„Acum, Europa nu trăiește, în niciun caz, după spiritul paneuropean, politica paneuropeană, sau după regulile paneuropene, ci trăiește conform spiritului statelor naționale. Asta este sigur! Granițele sunt închise între țări, acest lucru nu s-a întîmplat în ultimii 30 de ani, dacă comparăm Vestul și Estul Europei. Și în Europa de Vest, în general, din toată viața mea nu îmi amintesc de o asemenea închidere a frontierelor. Dar închiderea granițelor va rămîne”, a menționat expertul.

Alexandr Rar consideră că, după epidemia de coronavirus, Europa va trebui literalmente reconstruită. Pînă la sfârșitul anului, în cel mai bun caz, granițele vor fi închise, deoarece oamenii se vor teme că virusul ar putea trece granițele de la vecinii săi.

„Schengen acum pur și simplu nu există. Adică pur și simplu nu există nicio deplasare liberă în Europa. De asemenea, nu există nicio autoritate a Uniunii Europene astăzi. Dacă toată această situație va dura pînă la sfîrșitul acestui an, atunci Uniunea Europeană va trebui construită aproape din nou, cel puțin componenta politică va trebui inventată sau ajustată din nou”, spune jurnalistul.

În aceste condiții, Rar este sigur, țările precum Moldova nu trebuie să se bazeze pe niciun partener anume. Este necesar să cooperăm cu toată lumea, atît cu Vestul, cît și cu Estul și, în același timp, să încercăm să deschidem noi orizonturi.

„Sperăm, ca o verigă slabă, că UE va ajuta un membru non-UE, atunci cînd nu există nici măcar bani pentru a restabili Italia și Spania – acest lucru trebuie luat în considerare. Prin urmare, diplomația pe care Igor Dodon a desfășurat-o, să fii prieten cu toată lumea și să deschidă piețele din Est și Vest, sau cu China, atunci această strategie a fost corectă”, este convins Alexandr Rar.

Politica externă echilibrată este unul dintre principiile pe care l-a respectat în mod constant Președintele Republicii Moldova, iar în viitor această strategie a conducătorului statului moldovenesc va fi justificată. Mai mult decît atît, această strategie ar trebui analizată atent și de alte țări ale Parteneriatului Estic, a spus Rar.

„Este un politician care privește foarte departe și care a făcut concluziile necesare, care în viitor vor justifica această strategie. Toată lumea va învăța acest lucru, ce trebuia construit – acest lucru se aplică Ucrainei și altor state, chiar și Georgiei, care are relații proaste cu Rusia – relațiile și cu Uniunea Europeană și cu Uniunea Economică Eurasiatică”, a menționat politologul.

În concluzie, Alexandr Rar a menționat că Uniunea Economică Eurasiatică va suferi mult mai puțin din cauza pandemiei COVID-19 din punct de vedere economic decît Uniunea Europeană. În primul rînd, datorită fragmentării vecinilor occidentali în fața noului tip de coronavirus. Unele țări ale UE, potrivit lui Rar, se vor confrunta cu un colaps financiar, în timp ce cele cinci state membre ale UEEA își coordonează strîns eforturile pentru a depăși consecințele pandemiei, inclusiv cele economice.

Sursa: ACCENT TV

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă