PSRM

03 mai 2023

Alexandr Odințov despre reabilitarea râului Bâc: nu susținem utilizarea netransparentă și neclară a banilor publici

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, Alexandr Odințov, și consilierul municipal PSRM, Victor Poleacov, au prezentat în cadrul unei conferințe de presă poziția PSRM cu privire la proiectul de hotărâre a Consiliului Municipal Chișinău privind reabilitarea râului Bâc.

Consilierii au subliniat că fracțiunea este gata să voteze pentru acest proiect important, dar nu va sprijini utilizarea netransparentă și neclară a fondurilor. Ei au amintit că recent acest proiect a fost examinat de CMC, dar nu a obținut numărul necesar de voturi (26) din cauza acțiunilor netransparente și tăinuite ale Primăriei.

Consilierii au explicat care sunt temerile legate de acest proiect. În primul rând, albia râului Bâc nu este delimitată, adică nu este clar cui aparține acest teritoriu– statului sau autorităților locale: „Dacă este un teritoriu municipal, atunci suntem obligați să-l amenajăm, dacă este al statului – atunci este vorba despre utilizarea banilor contrar destinației de către autoritățile locale.”

În al doilea rând, din suma totală de 20 de milioane de euro – 5 milioane, sau 25% din valoarea investiției, sunt destinate pentru consultanță, expertiză și proiectare. Dar descifrarea acestei sume nu a fost prezentată consilierilor, ceea ce este inacceptabil, consideră socialiștii.

„Avem nevoie de o explicație clară cum vor fi cheltuiți banii din credit, care ulterior urmează să fie returnați la buget”, a spus Alexandr Odințov.

Potrivit consilierului, ” încă pe 13 iulie 2022, primăria municipiului Chișinău a prezentat cu mare pompă conceptul de îmbunătățire a râului Bâc, asigurându-ne că proiectul va fi propus consilierilor spre examinare în scurt timp”.

În pofida acestui fapt, la indicația primarului, Primăria a blocat opt ședințe ale CMC, șefilor administrațiilor municipale și ai întreprinderilor, fiindu-le interzis să participe la ședință și să prezinte informații. De mai bine de o lună, nu s-a luat nicio decizie în favoarea chișinăuienilor.

Consilierii consideră că s-a tergiversat intenționat procesul de adoptare a proiectului, „pentru a demara lucrările și tăia panglica special în perioada preelectorală”. În opinia socialiștilor, acest lucru se datorează faptului că Primarul s-a implicat în politică și încearcă să utilizeze resursa administrativă.

Președintele fracțiunii a mai spus că socialiștii s-au adresat la Centrul Anticorupție, Curtea de Conturi, Inspecția financiară cu solicitarea de a expertiza proiectul dat, precum și la Guvern – de a delimita albia râului Bâc.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă