PSRM

31 martie 2023

Adrian Albu: fiecare cetățean va putea fi pus sub lupa SIS, fără ca să fie anunțat

Adrian Albu, deputat BCS, membru al Comisiei parlamentare pentru securitatea naţională, apărare şi ordine publică, a criticat dur în plenul Parlamentului proiectul de lege nr. 422 privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, propus spre examinare de majoritatea PAS.

În opinia deputatului, împuternicirile largi care sunt oferite SIS-ului prin acest proiect, nu corespund practicilor internaționale, reprezintă o ingerință directă în viața personală a fiecărui cetățean, încalcă mai multe drepturi și libertăți ale omului. Proiectul este elaborat pentru a nimici și șantaja oponenții politici, pentru a asigura securitatea guvernanților, care își croiesc legi pentru a-și apăra pielea proprie, spunându-ne că astfel ne vor apăra de dușmanii externi.

Potrivit deputatului, în urma votării acestor proiecte, vor fi încălcate drepturile fundamentale ale omului, precum dreptul la viața personală, la familie, la opinie etc. ”Toate aceste drepturi apărate de Constituție și Convenția europeană a drepturilor omului vor fi încălcate prin simpla semnătură a directorului SIS. Instituția nici nu va fi obligată să vă anunțe că ați fost supuși unui control, că sunteți sub lupa lor”.

Adrian Albu a propus retragerea acestui proiect de lege din Parlament și elaborarea unui concept nou care va lua în considerare toate recomandările atât ale Comisiei de la Veneția, cat și avizele Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, Avocatului Poporului, Uniunii Avocaților și multor altora care vin cu critici dure și recomandări multiple.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă