PSRM

28 aprilie 2023

Adrian Albu: Este regretabil că datele cu caracter personal ale cetățenilor nu sunt protejate în măsura necesară

În cadrul audierilor în Parlament a Raportului de activitate a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal pentru anul 2022, deputatul BCS, Adrian Albu a avut o luare de cuvânt în cursul căreia a vorbit despre importanța protejării datelor cu caracter personal ale cetățenilor simpli și despre capacitățile slabe ale Centrului Național în exercitarea sarcinilor ce-i revin.

Deputatul a menționat că datele noastre cu caracter personal pot fi ușor accesate, doar în baza unui contract semnat cu ASP. Totodată, din informațiile pe care le-a obținut de la mai mulți cetățeni, s-a dovedit că datele lor au fost accesate ilegal, în special de ONG-urile din Republica Moldova. Potrivit deputatului, nu este clar dacă atunci când sunt constatate astfel de abuzuri, Centrul stopează accesul la aceste date din partea ONG-lor respective sau ei mai departe continuă monitorizarea și colectarea de date.

De asemenea, legiuitorul a criticat comportamentul presei ”libere și corecte” care, de asemenea, obține acces la datele personale ale cetățenilor pentru ”a denigra imaginea oponenților politici, imaginea oamenilor care nu corespund doleanțelor care le au guvernanții”.

”Și ne trezim cu interviuri în ogrăzile caselor noastre, la copii noștri, dar nu vedem investigații ale presei libere și independente, spre exemplu, despre blocurile noi procurate de către guvernanți lângă Teatrul de Operă și Balet, sau despre construcția caselor în suburbiile Vienei – acolo, datele personale sunt bine protejate”, a remarcat deputatul.

Constatând faptul că Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal nu dispune de pârghiile și capacitățile necesare pentru a proteja datele noastre cu caracter personal, Adrian Albu a venit cu propunerea ca o parte din cei 70 mln. lei, alocați ieri pentru funcționarii care vor contribui la integrarea europeană – banii destinați suplimentelor demnitarilor de rang înalt – să fie transmiși instituției respective, ca ”angajații să aibă salarii decente și capacități de protejare a datelor cu caracter personal ale cetățenilor noștri”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă