PSRM

22 iunie 2022

Adela Răileanu: Odată cu instituirea stărilor de urgență, treburile statului sunt gestionate prin ”control manual”

Este opinia deputatului PSRM, membrului Comitetului Executiv PSRM, Adela Răileanu, exprimată pe o rețea de socializare, comentând decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a prelungi starea de urgență în Republica Moldova cu încă 45 de zile.

”PAS a lichidat definitiv democrația și pluralismul parlamentar, în această țară. Odată cu instituirea și prelungirea stărilor de urgență, treburile statului sunt gestionate prin ”control manual”.

Doar câteva personaje politice, cunosc adevărata stare de lucruri din țară și urmăresc, din umbră, cum sunt gestionați banii statului și patrimoniul public. Toate procesele și deciziile importante, care odinioară erau transparente, sunt luate astăzi din subteranul politic, iar Parlamentul, presa și societatea nu au nici cea mai vagă idee ce se petrece cu adevărat în această țară.

Acest confort le este oferit de ”starea de urgență”, o portiță îndrăgită de Guvern, care îi dezleagă mâinile și îi oferă libertatea de a lua orice decizie, fără a se consulta cu Parlamentul și fără a informa populația. Nicio altă țară aflată la hotar cu Ucraina, nu are declarată ”stare de urgență”, deși toate se confruntă cu aceleași riscuri ca și noi: insecuritate, migrație, inflație.

Mai mult de 2/3 din perioada în care a guvernat, PAS a făcut-o prin îndrăgitul instrument ”stare de urgență”. Au invocat pericolul în sănătate publică, apoi au instituit risc în sectorul energetic, după asta s-au speriat de valul de refugiați, iar ultimul argument întrece orice imaginație. Președintele Parlamentului Igor Grosu, ne-a speriat cu războiul din Ucraina și cu faptul că Parlamentul s-ar putea să fie în vacanță. Deci în loc să anuleze concediul deputaților, ei preferă să lase în continuare Guvernul să conducă țara de capul lui.

Teamă îmi este că motivele reale, sunt cu totul altele decât cele invocate de autorități. Oare nu a apărut la cineva “pofta” de a profita de aceste stări de urgență pentru a scoate miliarde din buget, fără control parlamentar, și a le spulbera prin conturi private? Oare nu are cineva interes de a încheia contracte grase, fără licitații publice și fără acordul Parlamentului? Astfel de întrebări sună tot mai des în societate, mai ales după ce vedem că procurăm energie electrică la prețuri secrete, se transferă milioane din bugetul de stat la companii private care cumpără gaz la prețuri cosmice.

În mandatul de guvernare al PAS am văzut prea multe exemple de contracte cu “preț secret”, dar pe care-l achităm noi, toți cetățenii Republicii Moldova. Poate acestea sunt motivele reale, de ce PAS insistă să țină Moldova într-o permanentă ”stare de urgență”? Stimați cetățeni, dar voi ce părere aveți?”

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă