PSRM

12 august 2015

Fracţiunea socialiştilor din CMC solicită convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Municipal

Astăzi, preşedintele fracţiunii socialiştilor în CMC, deputatul în Parlamentul RM, Ion Ceban a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că va transmite o solicitare preşedinţilor de fracţiuni din CMC şi a tuturor consilierilor cu îndemnul de a organiza o şedinţă extraordinară a consiliului cu examinarea unor subiecte de maximă importanţă pentru orăşeni.

Ceban a anunţat că există trei subiecte prioritare şi necesare de abordat cît mai urgent.

Prima problemă ţine de înmatricularea copiilor în instituţiile preşcolare din municipiul Chişinău. „Este un dezastru în acest sens. Încercăm în prezent să obţinem toate datele pe cale oficială, am vizitat direcţiile de învăţămînt, tineret şi sport din municipiu Chişinău, instituţiile preşcolare. Am văzut că sunt mii de copii care aşteaptă rîndul ca să fie înmatriculaţi la grădiniţă. Sînt cazuri unde locuri în grădiniţe sînt, însă pentru acest lucru se cere mită în sumă de 200-500 euro în dependenţă de grădiniţe. Dorim o analiză transparentă în domeniul respectiv cu elaborarea unor soluţii concrete, începînd cu reglementarea la nivel de oraş, la nivel de sector. Considerăm că atunci cînd se extinde spaţiul locativ, în mod obligatoriu trebuie inclus în acest proces construcţia unor grădiniţe, şcoli etc.”, a menţionat Ceban.

2.Crearea unei comisii de anchetă cu privire la construcţiile ilegale din Chişinău şi instituirea unui moratoriu pentru o lună asupra lor. Preşedintele fracţiunii CMC a spus că sînt zeci de construcţii problematice în mun. Chişinău. (Creangă 1/2 , Creangă 5, Alba Iulia 115 şi 98) la care se încalcă absolut toate normele legale. Spre exemplu, pe str. Creangă 1/2 pe un perimetru de 7 ari se doreşte a fi construit un bloc cu 15 etaje ceea ce este contrar normelor. Acest teren a fost alocat pentru un bloc cu 2, 3 etaje pentru un complex comercial. Potrivit lui Ceban sînt foarte multe ilegalităţi în ceea ce priveşte alocarea, transmitera acestor terenuri dar şi  obţinerea autorizaţiilor.

Ion Ceban a declarat că beneficiari ai acestor autorizaţii sunt persoane apropiate PL sau chiar membrii acestui partid. “Este vorba despre Iurie Dîrda, care este cel mai bogat parlamentar după ce V. Plahotniuc a depus mandatul de deputat. Sînt construcţii ilegale la care propunem să fie instituit de CMC un moratoriu pe 1 lună de zile, după care să fie creată o comisie de anchetă la nivel de Consiliu Municipal Chişinău şi, totodată, organele abilitate să fie cooptate pentru a verifica cine, cînd şi în ce condiţii a aliberat autorizaţiile de construcţie şi cît sînt de legale acestea”, a menţionat consilierul municipal.

Cea de-a treia problemă care ar trebui să fie abordată în cadrul şedinţei CMC se referă la examinarea situaţiei privind creşterea tarifelor şi solicitările de majorare a tarifelor, parvenite din partea întreprinderilor Apă Canal şi Termoelectrica. Socialiştii doresc efectuarea unui audit minuțios a activității acestor instituții (una dintre care se află în subordinea municipalităţii, iar alta – a Ministerului Economiei), precum şi intervenția organelor de drept. De asemenea urmează să fie stabilit numărul şi mărimea compensaţiilor care vor fi acordate familiilor social-vulnerabile, indiferent de vor fi majorate tarifele sau nu.

Totodată, Ion Ceban a spus că socialiştii vor cere crearea comisiilor la nivel de CMC, care déjà ar trebui să activeze în regim de urgenţă.

“Pentru toți, aceste subiecte nu țin de vectorul geopolitic, dar de activitatea cotidiană a orașului. Sper şă reușim pentru săptămîna următoare să ne convocăm”, a finalizat Ceban.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă