PSRM

22 septembrie 2018

Vladimir Golovatiuc: Moldova nu trebuie să se dezvolte după modelul unui vector unilateral, ignorând Rusia

Moldova nu trebuie să se dezvolte pe un model cu un singur vector, ignorând Rusia, consideră deputatul Parlamentului RM din partea Partidului Socialiştilor, Vladimir Golovatiuc.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul platformei de discuții purtate la Forumul economic moldo-rus, el a spus că, „având în vedere structura destul de deschisă a economiei moldovenești, relațiile comerciale externe joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea republicii, astfel că trebuie folosite toate instrumentele posibile pentru stabilirea acestora”.

„Însă începând cu anul 2009, în țară au loc schimbări radicale în prioritățile economice politice în privinţa unuia dintre cei mai importanți parteneri – Rusia. În 2014, după semnarea Acordului de Asociere cu UE, autoritățile scot Rusia din rândul partenerilor strategici ai țării. O consecință a acestor schimbări încurajate în mod artificial a fost scăderea bruscă a ponderii Rusiei în structura exporturilor moldovenești, cu mai mult de 30% în 2013, până la 11% în prezent. Cu toate acestea, rolul Rusiei în economia Moldovei nu se diminuează”, a spus el.

În opinia sa, „politica vectorului unilateral de comerț exterior și ignorarea în continuare a Rusiei nu a funcționat, lucru care a avut un impact asupra economiei țării: creșterea PIB-ului nu se realizează din contul producției, ci ca urmare a creșterii volumului de servicii, precum și a impozitelor. De asemenea, poziția externe a țării se deteriorează, deficitul balanței comerciale este în creștere, la fel ca şi datoria externă a republicii”.

„Politica nu trebuie să meargă înaintea economiei. Datorită Președintelui Igor Dodon, Moldova a reuşit să restabilească relațiilor comerciale cu Rusia, să majoreze exportul de mărfuri moldovenești. Dar creșterea exporturilor este abia primul pas. E timpul să ne gândim la dezvoltarea cooperării în producție. Relațiile dintre Rusia și UE trec prin vremuri grele acum, iar Moldova are posibilitatea de a utiliza acordurile de liber schimb semnat cu estul şi cu vestul în interesele proprii: compania rusă investește, compania moldovenească produce şi exportă în ţările europene, astfel că au de câștigat toate cele trei părţi”, a spus deputatul.

Președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova, fostul premier Vasile Tarlev, a subliniat că, „în condițiile actuale din Ucraina, mulți oameni de afaceri ruși sunt nevoiţi să părăsească piața ucraineană și să caute o piaţă nouă, care poate deveni Republica Moldova. De asemenea, republica poate deveni o punte între Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică, prin care mărfurile ruse vor intra în UE graţie creării unor companii mixte moldo-ruse”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă