PSRM

19 iulie 2018

Deputatul PSRM a numit proiectul privind Strategia Națională de Apărare drept unul ”agresiv și imprevizibil”

Majoritatea parlamentară a inclus pe ordinea de zi a ședinței plenare a parlamentului proiectul privind Strategia Națională de Apărare pentru anii 2018-2020, astfel înălcînd legislația.

Deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor din RM au cerut excluderea de pe ordinea de zi a ședinței plenare din 19 iulie, a proiectului privind Strategia națională de apărarea pentru anii 201-2020.

”Fracțiunea noastră pledează pentru respectarea buchiei legii și a constituției țării” a spus deputatul socialist Ghenadii Mitriuc. El a anunțat că la ședința comisiei de profil, fracțiunea PSRM a cerut ca proiectul să fie trimis Președintelui RM pentru a fi discutat în cadrul Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Ghenadii Mitriuc a menționat că, inițial, proiectul conceptului de apărare, autorizat de Președintele Republicii Moldova, comandantul suprem al forțelor armate ale țării, este rezultatul unui consens între guvernare și CSS. Însă, comisia parlamentară de profil a inclus careva modificări în acest proiect fără consimțămîntul autorului, avînd drept rezultat un document mult mai ”agresiv și imprevizibil”.

Expunîndu-se deja în timpul discuțiilor privind proiectul, Ghenadie Mitriuc a remarcat că documentul înaintat ”nu corespunde obiectivelor declarate, nu este realist și este lipsit de sens, este încă o declarație a majorității parlamentare care demonstrează loialitatea față de șefii străini, precum și expunerea esenței lor anti-rusești, la care deputații de dreapta din opoziție și așa-numitele partide independente se alătură”.

Socialistul a subliniat că în proiectul prezentat privind strategia ”sunt întocmite alte interese naționale, iar analiza mediului de securitate este făcută astfel încît să creați impresia că Moldova se află într-o situație pre-conflict, unde o altă parte implicată Rusia”.

În compartimentul proiectului ”Factori ce influențează politica de apărare a țării” se confirmă că politica Federației Ruse față de Republica Moldova constă în ”continuarea și extinderea” sa ”a influenței pe linia diplomatică, în domeniul culturii, educației și învățămînt, și nu în ultimul rînd prin presiuni economice și militare, prin metode de propagandă, dezinformare, chiar și corupere politică”.

”Dar de ce să nu indicați deodată că Rusia este un agresor? Intrați în esență, dragi colegi, amenințările indicate în proiectul privind strategia de apărare au fost identificate de către specialiștii în domeniul apărării la ordinilile experților occidentali (în primul rînd SUA), fără discuții cu toți participanții, care răspund în fața legii și a poporului pentru decizia hotărîtă în domeniul securității și apărării”, a menționat deputatul PSRM.

El a remarcat că ”specialiștii în planificarea apărării evaluează concluziile privind amenințările ca o opinie subiectivă a unui grup restrîns de indivizi și nu sunt percepuți de majoritatea populației țării drept amenințatori ai independenței țării”.

Deputatul a propus majorității parlamentare ”să-și retragă poveștile de groază și să elaboreze un proiect comun indiferent de culoarea politică”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă