PSRM

29 iulie 2024

Fracțiunea BCS a părăsit ședința Parlamentului dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Legea Fundamentală este încălcată, instituțiile statului sunt capturate”

Fracțiunea BCS a părăsit sala de ședințe a Parlamentului, unde astăzi a avut loc o ședință solemnă dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Bătrîncea, a exprimat respectul fracțiunii pentru Legea Fundamentală, precum și pentru cei care au contribuit la elaborarea și adoptarea acesteia. Cu toate acestea, deputatul a subliniat că astăzi Constituția Republicii Moldova este grav încălcată, instituțiile de bază ale statului sunt capturate, iar justiția a fost adusă într-un regim de control direct.

Vlad Bătrîncea a reamintit despre adoptarea de către Parlament, cu cinci ani în urmă, a declarației privind „statul capturat”, care prevedea eliberarea instituțiilor de stat și a justiției de sub controlul politic. „Cetățenii trebuie să trăiască liber în propria lor țară, iar mediul de afaceri nu trebuie să servească interesele personale ale funcționarilor de stat sau ale procuraturii.”

Cu toate acestea, astăzi constatăm lipsa de respect față de Constituție și demnitatea umană, a subliniat Vlad Bătrîncea: „15 amendamente au fost operate la Legea Procuraturii doar pentru a stabili controlul politic asupra Consiliului Superior al Procuraturii, iar Consiliul Superior al Magistraturii a fost trecut sub control direct – despre ce instituții de stat libere putem vorbi? Despre ce libertate și demnitate umană putem vorbi, dacă în condițiile stării de urgență sunt închise zeci de instituții media fără o decizie judecătorească, iar statul creează noi instituții, singurul scop al acestora fiind impunerea cenzurii?”

Vorbind despre Curtea Constituțională, a cărei componență este „foarte apropiată de partidul de guvernământ”, Vlad Bătrîncea a amintit că instanța nu a depistat încălcări ale drepturilor omului în perioada stării de urgență și nu consideră ilegală organizarea unui referendum constituțional în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

„Se pare că Curtea Constituțională poate crea o nouă realitate și prin interpretările sale poate stabili noi norme constituționale care nu există în textul Legii Fundamentale”, a declarat liderul fracțiunii BCS.

În încheiere, Vlad Bătrîncea a subliniat că „toată jurisprudența Curții Constituționale trebuie revizuită pentru a restabili stabilitatea și încrederea în Legea Fundamentală”. Până atunci, nu avem motive să sărbătorim 30 de ani de Constituția Republicii Moldova, a concluzionat liderul fracțiunii BCS.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă