PSRM

28 iulie 2022

Alexandr Suhodolschi, despre cerințele legale ale găgăuzilor: Suntem ca un os în gât

Deputatul socialist Alexandr Suhodolschi a abordat la ședința de astăzi a Parlamentului chestiunile sensibile/defectuoase din proiectul privind amendarea Codului Electoral, inclusiv cele referitoare la Găgăuzia.

Mai întâi de toate, el s-a referit la propunerile autorilor proiectului de a reduce numărul de membri ai Comisiei Electorale Centrale și de a introduce un mecanism special de delegare care, practic, exclude opoziția.

„Ni se spune că acestea vor fi persoane neafiliate politic. Totuși înțelegem foarte bine că reprezentanții Președinției și ai Guvernului sunt persoane care deja se bucură de o susținere politică… Două persoane urmează să reprezinte Parlamentul. Și aici avem formularea despre repartizarea proporțională între putere și opoziție. Dar dacă majoritatea va dori ca cei din opoziție să participe, aceasta poate să înainteze un candidat, dar poate și să nu înainteze. Și atunci în ce mod va participa opoziția la constituirea CEC?”, a remarcat Alexandr Suhodolschi.

La fel, deputatul a atenționat despre formalizarea în proiect a „esenței legale a alegerilor din Găgăuzia”. Socialistul și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că cerințele legitime ale Găgăuziei sunt calificate drept „șantaj” de către „colegii din CEC”.

„Au trecut 28 de ani de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, unde este stipulat clar modul de desfășurare a alegerilor în Găgăuzia, iar în actul electoral fundamental noi nu putem legaliza procedura respectivă. Ca să vezi reiese că este un șantaj atunci când deputații Adunării Populare susțin că acest lucru este necesar. Suntem ca un os în gât”, s-a indignat alesul poporului.

Alexandr Suhodolschi a menționat faptul că în Codul Electoral este necesar să fie incluse niște prevederi despre statutul CEC a Găgăuziei, despre alegerile Bașcanului și ale Adunării Populare a Găgăuziei. „Acesta este dreptul nostru deplin”, a subliniat deputatul.

Socialistul a supus criticelor și amendamentul care presupune că buletinele de vot vor fi tipărite doar în limba de stat. Acesta a subliniat necesitatea respectării drepturilor minorităților etnice.

În încheiere, Alexandr Suhodolschi a remarcat că deputații BCS vor pregăti pentru lectura a doua niște amendamente la acest proiect, care vor trebui să fie introduse „pentru a evita o nouă uzurpare – de data aceasta, în sistemul electoral”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă