PSRM

16 mai 2017

În anul 2017, în Moldova se urmărește o creștere accelerată a prețurilor

Pe data de 11 mai a acestui an, statistica oficială a publicat datele privind inflația pentru patru luni ale anului. Cu toate acestea, puțini oameni au observat un detaliu, și anume, la creșterea ratei inflației. Despre creșterea prețurilor se scrie, dar inflația este întotdeauna o creșetere a prețurilor.

În 2017, spre deosebire de anul precedent, la noi se observă nu doar o creștere a prețurilor, ci o accelerare a creșeterii prețurilor, și anume există o creștere a inflației, în timp ce în 2016 tendința a fost descendentă.

Judecați singuri. În decembrie 2015, inflația anuală a fost de 13,6%, iar în aprilie 2016 ea a scăzut până la 8,3%. Dimpotrivă, din decembrie 2016 până în aprilie 2017, inflația anuală a crescut de la 2,4 până la 6,6% (a se vedea diagrama)

Screenshot_36 La produsele individuale, tendința este chiar mai vizibilă.

Creșterea anuală a prețurilor la produsele alimentare, în anul trecut a scăzut de la 14,3% în decembrie 2015 până la 9,3% în aprilie 2016. În anul 2017, ea dimpotrivă a crescut de la 2,8% în decembrie 2016 până la 7% în aprilie 2017.

În aprilie anul trecut, a existat o scădere de prețuri la carnea de vită cu 3,7% și la carnea de porc cu 1,8%, iar acum a crescut respectiv cu 8,2 și cu 15%. Cu un an în urmă prețul ouălor a scăzut cu 3,2%, iar acum a crescut cu 54% (!).

Prețul la roșii, castraveți și mere, un an în urmă a rămas la nivelul anului precedent, iar acum s-a mărit cu 14%.

Prețurile la carburanți au scăzut cu 3,8%, iar acum au crescut cu 12,2%. Aceeași situație o putem vedea și la multe alte bunuri și servicii.

Această creștere i-a luat prin surprindere pe autorități? Nu cred. Începând cu prognoza din luna octombrie, Banca Națională și-a revizuit prognozele privind inflația pentru anul 2017 în sus – în octombrie 2016 până la 4,6%, în februarie și în mai 2017 până la 5,2 și 6,8% respectiv. Menționez că această creștere este semnificativă deoarece în decembrie 2016 inflația a fost de 2,4%.

Astfel, autoritățile știau despre viitoarea creștere a prețurilor și nu au întreprins măsuri adecvate pentru a proteja populația, în special pătura săracă.

Cu toate acestea, totuși avem reacție. Banca Națională a reacționat. Și cum se face de obicei la noi, lupta împotriva inflației va fi în detrimentul afacerilor, iar în cele din urmă în detrimentul populației!

Screenshot_37Cum a reacționat Banca Națională? Ca și la începutul anului 2015, a majorat norma rezervelor obligatorii. Inițial, la data de 29 martie a acestui an, de la 35 la 37%, și apoi (27 aprilie) la 40%. (Reamintesc că până în ianuarie 2015 această normă era de 14%).

Firește, ea a făcut acest lucru pentru a scuti băncile comerciale de excesul de lichiditate. Deși, acest exces de lichiditate în anul 2017 nu a crescut față de 2016, iar în aprilie acest an – a scăzut. Așă că aici nu este vorba de un exces de lichiditate. Pur și simplu, pentru BNM așa este mai simplu – a ridicat norma rezervelor obligatorii, băncile comerciale au fost puse pe rații flămânde și în cele din urmă, inflația timp de un an și jumătate va scădea.

Iar creditele se reduc și se vor reduce, doarece după creșterea rezervelor minime, după cum afirmă teoria și confirmă practica (a se vedea graficul), inevitabil vor crește și ratele dobânzilor la credite, acestea în opinia sa sunt efecte secundare acceptabile.

Desigur, povara creșterii ratelor se va răsfrânge și asupra populației. Corect a spus un mare economist al trecutului: inflația este un impozit pe care îl plătește întreaga societate pentru greșelile propriului guvern!

Deci, dragi prieteni totul se repetă. Cu 2,5 ani în urmă, după furtul miliardului a urmat deprecierea leului, creșterea bruscă a inflației, creșeterea ratelor dobânzilor, reducerea creditării economiei și sărăcirea majorității populației. Acum nu mai avem furturi, mai ales nu mai avem furturi de miliarde de lei, dar noi suntem pe punctul următoarei creșteri bruște a prețurilor. Deși, dacă sincer, creșterea pețurilor nici nu a încetat!

Așadar, cât de urât nu ar suna, nu este vorba de furtul miliardului în sine. Problema este mai profundă. Și numele acesteia este – actuala putere. Anume puterea! Guvernarea se schimbă, iar puterea rămâne aceeași. Acea putere care a venit la sfârșitul anului 2009 și nicidecum nu poate să înțeleagă că ea este principalul obstacol în calea renașterii noastre.

Vladimir Golovatiuc, deputat în parlament din partea fracțiunii PSRM

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă