PSRM

29 februarie 2016

Vlad Batrîncea: „Aşa-numitele partide pro-europene conduc spre discreditarea ideii de integrare europeană a Moldovei”

Declaraţia în cauză a fost făcută de deputatul socialist Vlad Batrîncea în cadrul Conferinţei Internaţionale „Criza politică din Moldova: căi de soluţionare”, organizate de Centrul Internaţional EU-Russia-NIS Research (ICEUR-Vienna), în colaborare cu Institutul Renner, la 25 februarie, la Viena, Austria.

La conferinţă au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, experţi şi analişti politici din Austria şi Germania, reprezentanţi ai corpului diplomatic, politicieni şi jurnalişti.

În raportul său, secretarul executiv al PSRM a menţionat că în cei 7 ani de cînd ţara este condusă de aşa-zisele partide pro-europene, nivelul de susţinere a integrării europene în rîndul cetăţenilor Moldovei s-au redus, practic dublu, coborînd de la 73% pînă la  40%.

„Acum şapte ani în urmă, cînd puterea în ţară a revenit aşa-numitelor forţe „pro-europene”, nimeni nu-şi putea imagina că “istoria europeană de succes” va reprezenta pentru Moldova o cădere îndelungată în prăpastie, un colaps social-economic, corupţie şi fărădelegi.

Manipulînd cu năzuinţele cetăţenilor, făcînd promisiuni partenerilor externi, cei care au preluat puterea în ţară în anul 2009, nu aveau nici o legătură cu aspiraţiile, valorile şi principiile europene. Dorinţa de putere şi setea de îmbogăţire – iată forţele motrice ale acestora în perioada 2009-2016. Creşterea  catastrofală şi multiplă a preţurilor, inflaţia înaltă, creşterea şomajului, majorarea fără precedent a datoriei externe, creşterea nivelului corupţiei care a afectat toate sectoarele de activitate, dezastrul din sfera sănătăţii şi educaţiei reprezintă doar o mică parte din „inovaţiile” pe care le-au adus cetăţenilor moldoveni anii de guvernare a partidelor-cameleoni. Toate fiind realizate, apropo, sub lozincile europene şi sub patronajul european. Astfel, Uniunea Europeană era transformată în complice al falimentului Moldovei.

000001Doar în rezultatul furtului miliardelor de lei din sistemul bancar şi al protestelor masive ale opoziţiei, în anul 2015 Uniunea Europeană şi institutele financiare internaţionale au îngheţat finanţarea pentru Moldova.

Actualmente, chiar şi celor mai înverşunaţi susţinători ai ideii europene le vine greu să nu recunoască faptul că toate aşa-zisele reforme din Moldova au eşuat, institutele puterii şi justiţia sînt controlate de oligarhat, iar ţara alunecă tot mai mult în autoritarism.

Nivelul de trai al populaţiei este într-o scădere rapidă. Salariul mediu, în ultimii 7 ani a scăzut de la 314 pînă la 229 dolari SUA (mai puţin decît primesc migranţii-refugiaţi din Africa în Uniunea Europeană).

Calitatea învăţămîntului este într-o cădere continuă. Au fost închise circa 200 de şcoli, numărul de elevi în Moldova s-a redus cu 16% iar cel al profesorilor – cu 21 %.

În ultimii 10 ani, Uniunea Europeană a acordat susţinere financiară pentru diferite proiecte şi programe în domeniul sănătăţii, implementate în Republica Moldova. Suma totală, alocată în aceste scopuri este de circa 60 mln. euro.

Cu toate acestea, sfera sănătăţii în Moldova continuă să se afle într-o situaţie deplorabilă. În spitale şi centre medicale există deficit de medicamente strict necesare, cetăţenii se confruntă cu mai multe restricţii privind acordarea serviciilor medicale de calitate. Totodată, în Moldova creşte mortalitatea în rezultatul bolilor cardio-vasculare, indicatorii la acest compartiment fiind mai mari cadecît indicatorii medii pe Europa. Creşte numărul de cazuri de îmbolnăvire de cancer, diabet zaharat.

Nivelul criminalităţii din ultimii ani a crescut de aproximativ 2 ori. Potrivit datelor MAI din Moldova, nivelul criminalităţii în toţi aceşti ani nu încetează să crească: în anul 2009 au fost înregistrate 25 655 cazuri de încălcare a legii, în 2014 cifra era deja de 41 786 de cazuri. A crescut numărul crimelor legate de traficul de fiinţe umane, al celor comise împotriva minorilor, a cazurilor de violenţă şi tîlhării.

O problemă gravă pentru Moldova rămîne a fi flagelul corupţiei, inclusiv în eşaloanele superioare ale puterii. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă ex-prim-ministrul ţării, unul din avocaţii „istoriei de succes”, Vlad Filat, care în prezent este arestat sub acuzaţia de corupţie de mai multe milioane.

Pe fundalul tuturor problemelor existente, există riscuri serioase pentru statalitatea Moldovei. Conducerea României (inclusiv, actualul preşedintele român, Klaus Iohannis şi ex-preşedintele, Traian Băsescu) declară deschis că aderarea Moldovei la România se va produce în cei mai apropiaţi ani. Acelaşi lucru îl declară şi mai mulţi politicieni moldoveni.

Majoritatea cetăţenilor moldoveni se pronunţă categoric împotriva unui astfel de scenariu. Ei doresc păstrarea propriului stat, păstrarea suveranităţii şi statutului neutru al Moldovei.

Doar 38% din participanţii la sondajul care s-a desfăşurat la mijlocul lunii ianuarie 2016, se pronunţă pentru integrare europeană. Este o confirmare cît se poate de convingătoare a aşa-ziselor „succese” ale autorităţilor moldoveneşti.

Conform situaţiei la ziua de astăzi, potrivit datelor ultimului sondaj, doar 7% din populaţie consideră că Moldova ţine un curs corect, în timp ce 85% sînt convinşi că ţara are un curs greşit.

Mai mult de 70% din cetăţenii Moldovei se pronunță pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Sîntem convinşi că partenerii europeni ai Moldovei trebuie să facă nişte concluzii concrete referitor la situaţia creată. În Moldova ar trebuie să fie desfăşurate alegeri, în rezultatul cărora la putere în ţară vor veni forţe pro-moldoveneşti, care vor asigura dezvoltarea stabilă a statului, suveranitatea şi neutralitatea acestuia, creşterea economică şi programele sociale. Moldova trebuie să devină un stat de drept, cu o justiţie independentă şi funcţională, iar lupta cu corupţia trebuie să fie purtată prin intermediul sancţiunilor penale, şi nu prin lozinci. Moldova poate fi un partener stabil pentru toţi partenerii săi externi. Dar pentru aceasta este nevoie de schimbări şi reforme adevărate care vor înlocui butaforia de astăzi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă