PSRM

20 februarie 2017

PSRM propune interzicerea construcțiilor pe terenurile închiriate

Consilierii municipali ai Partidului Socialiştilor din RM propun modificarea regulilor de efectuare a construcţiilor în Chişinău, pentru a contracara fraudele pe terenurile funciare arendate. În special, socialiștii propun, fie interzicerea completă a construcţiei pe terenurile arendate, fie autorizarea unor astfel de lucrări, dar cu condiţia achitării în beneficiul proprietarului, adică municipiului, a unei cote din obiectul construit, exprimate în apartamente. Informaţia a fost prezentată astăzi, în cadrul unui briefing, de către consilierii din fracțiunea PSRM.

Astfel, Alexandru Odinţov, consilier PSRM, a relatat despre schema folosită, în prezent, pentru efectuarea lucrărilor de construcţii pe terenurile arendate: “Agenţii economici aflaţi în relaţii apropiate cu administrația Primăriei Chişinău, arendează terenuri funciare la preţuri simbolice, pe care le achită anual. Încheie contracte cu firme de construcţii pentru realizarea lucrărilor şi obţin cota parte din obiectul construit”.

Consilierii din fracţiunea PSRM propun două variante de depăşire a problemei. Prima prevede autorizarea lucrărilor de construcţii doar pe teritorii privatizate, dat fiind faptul că bugetul municipal suportă mari cheltuieli. „Atunci cînd beneficiarul construieşte pe pămîntul arendat un bloc cu mai multe etaje, terenul este trecut la balanţa asociaţiei, carer la rîndul său obţine terenul în folosinţă sau în arendă. Altfel spus, municipiul nu are nici un profit pentru acest teren”.

A doua – autorizarea lucrărilor de construcţii pe terenul arendat sub rezerva achitării unei cote din obiectul construit în beneficiul proprietarului terenului, în cazul dat fiind vorba despre municipiu. „Să admitem că urmează să fie construită o clădire cu 100 de apartamente. Ar fi absolut firesc să i se ceară beneficiarului construcţiei 10-25 de apartamente pentru a fi transmise în proprietate municipală. Acestea vor putea fi folosite pentru familii cu mulţi copii, pentru persoane cu dezabilităţi – cei cu drept prioritar pentru a obţine o locuinţă”.

16832864_1324542547588743_5097051_oPotrivit lui Alexandru Odinţov, fracţiunea va organiza dezbateri publice şi va transmise proiectul spre examinare Parlamentului.

Plus la aceasta, fracţiunea va elabora un proiect de amendamente legislative referitoare la majorarea costului normativ al unui metru pătrat de pămînt pentru privatizare şi transmitere în arendă, în Chişinău. La moment, după cum a menţionat Alexandru Odinţov, diferenţa dintre costul normativ şi cel de piaţă al pămîntului ajunge la 20-30 de.

Iniţiativele consilierilor au urmat după scandalul legat de construcţia ilegală pe terenul funciar arendat de pe strada Milescu Spătaru din Chișinău. Întru evitarea, pe viitor, a unor situaţii similare, consilieri au mai propus elaborarea şi publicarea unui Registru a tuturor construcţiilor din municipiu, pe site-ul Chisinau.md sau pe viitorul site al Consiliului Municipal.

„Pe acest site, oricare locuitor al Chişinăului va putea vizualiza toate actele ce ţin de orice şantier, tot aici se vor putea expune reprezentanţii autorităţilor, cei ai beneficiarilor de construcţii şi locuitorii municipiului”, a declarat consilierul municipal, Gaik Vartanean.

Plus la aceasta, potrivit lui, „situaţia de săptămîna trecută de la Milescu Spătaru a demonstrat că răufăcătorii continuă să-i mintă pe oameni. De aceea noi vom veni cu o iniţiativă de crearea a unui registru special al beneficiarilor şi persoanelor care au comis ilegalităţi în domeniul construcţiilor şi s-au aflat în conflict cu legea”.

Potrivit lui Vartanean, în cazul în care o astfel de listă ar fi existat mai de mult, numărul celor înșelați de titularii de construcţii neonești ar fi fost mult mai mic.

„Să fi existat această listă mai de mult timp, oamenii care, încă nu au reuşit să investească în construcţia de pe Milescu Spătaru sau au făcut în ea nişte investiţii parţiale, ar fi aflat că domnul Darie a „construit” mansarde prin tot oraşul, dar în locul lor pînă în prezent se pot vedea doar nişte stîlpi. Oamenii i-au achitat cîte 15-25 de mii de euro, iar peste o jumătate de an compania fratelui său, Dorin Darie, dispărea”, a subliniat Gaik Vartanean.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă