PSRM

18 noiembrie 2019

Președintele Republicii Moldova a prezentat șapte inițiative sociale

În urma unei întruniri comune, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, Președintele Parlamentului RM, Zinaida Greceanîi, și Prim-ministru, Ion Chicu au venit cu o declarație în această dimineață.

Șeful statului a anunțat șapte inițiative sociale importante pentru realizarea cărora au fost identificate resurse și care vor fi implementate în săptămînile următoare.

  1. Va fi acordat suport unic pentru sărbătorile de iarnă, beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, în sumă de 700 lei, de care vor beneficia 625 mii de persoane.
  2. În următoarele săptămîni va fi modificată legea astfel încît, începînd cu 1 octombrie 2020, pensiile să fie indexate de 2 ori pe an. Numărul de beneficiari va fi de circa 400 mii de persoane. Aceasta este o inițiativă a Partidului Socialiștilor, asupra căreia a insistat fracțiunea parlamentară PSRM în ultimii 4-5 ani, iar în august-septembrie cu acest proiect a venit șeful statului.
  3. S-a decis majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului pentru categoriile social-vulnerabile de la 350 la 500 lei și extinderea numărului de familii beneficiare de acest ajutor de la 170 mii – la 300 mii.
  4. În următoarele săptămîni va fi modificată legea pentru garantarea pensiei pentru o perioadă de 5 ani, în cazul decesului unuia dintre soți. Numărul aproximativ de beneficiari este de 2,9 mii de persoane.
  5. Va fi majorată alocația lunară de stat pentru veteranii de război (de la 100 de lei la 300 de lei), pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și participanții la acțiunile de luptă din Afganistan. De acest ajutor vor beneficia circa 20,5 mii persoane.
  6. Va fi majorată indemnizația pentru tinerii specialiști din domeniul medical și farmaceutic. În cazul medicilor și farmaciștilor aceasta va crește de la 45 mii lei la 120 mii lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii – de la 36 mii lei la 96 mii lei. Numărul de beneficiari constituie circa 500 de persoane.
  7. În anul următor se preconizează majorarea salariilor în sectorul bugetar în medie cu 10%. Totodată, pentru unele categorii cum ar fi profesori și educatori, majorarea va fi de 18%, pentru asistenții sociali – cu 16%.

Pentru 2020 se stabilește pentru toți angajații din sectorul bugetar prima anuală în mărime de pînă la 50% de la salariu mediu lunar.

Președintele a menționat că asemenea întruniri dintre conducătorii țării vor avea loc în măsura în care este posibil în fiecare luni.

„Considerăm important dialogul și cooperarea între instituțiile statului. Și vom informa săptămînal cetățenii ce inițiative importante intenționăm să lansăm. Vreau să-i asigur pe cetățenii Republicii Moldova că vom face tot posibilul, astfel încît să nu existe alte soluții cu excepția celor pe care oamenii le așteaptă”, a spus Igor Dodon.

 

Președintele Parlamentului RM, Zinaida Greceanîi a exprimat susținerea pentru inițiativele sociale prezentate de șeful statului și a subliniat importanța cooperării și coordonării activităților între conducătorii statului pentru realizarea obiectivelor trasate.

„Avem o șansă unică de a implementa nu numai inițiative sociale, ci și economice în interesul dezvoltării țării noastre. Și o putem face împreună”, a subliniat speakerul.

Potrivit doamnei Zinaida Greceanîi, inițiativele menționate vor fi prezentate spre examinare Guvernului și Biroului permanent al Parlamentului, așa cum este prevăzut de lege. Acestea trebuie incluse atît în Legea bugetului de stat, cît și în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

“Din păcate, nu avem timp, suntem la sfîrșitul anului. Și pentru următorul an trebuie să avem toate legile bugetare aprobate. Aceasta este prioritatea Nr. 1. Desigur, și toate celelalte legi trebuie adoptate după ce vor fi discutate în Parlament”, a spus Zinaida Greceanîi.

De asemenea, ea a remarcat că Parlamentul își va îndeplini toate obligațiile – interne și externe – care au fost aprobate pînă în prezent de către organul legislativ pentru a fi implementate.

 

Și Prim-ministrul Ion Chicu și-a exprimat satisfacția pentru mecanismul de comunicare și asigurarea unei cooperări eficiente între principalele instituții ale statului: Parlament, Președinție și Guvern.

„Pentru Guvern acest lucru este foarte important, deoarece noi nu avem acel confort, acele 100 de zile, “luna de miere” cînd să ne acomodăm, să vedem ce se întîmplă. Acum, noi lucrăm contracronometru. Este absolut necesară pentru noi susținerea Parlamentului și a Instituției prezidențiale pentru a promova proiectele vitale financiare ale statului. Mă refer, în primul rînd, la politica bugetar-fiscală, la proiectele de legi bugetare și un șir de acte legislative foarte importante”, a afirmat Ion Chicu.

Premierul a spus că Guvernul va solicita Parlamentului să organizeze mai repede toate discuțiile cu privire la proiecte, pentru a adopta legile bugetare cel tîrziu la 20 decembrie.

Totodată, el a menționat, că Guvernul are mai multe evenimente pe ordinea de zi din această săptămînă, atît în interiorul țării, cît și în afara țării. În special, este necesar să fie stabilită cooperarea între autoritățile centrale și locale. De asemenea, săptămîna aceasta, premierul va avea două vizite – la Moscova, unde a fost convenită o întrevedere cu premierul rus și la forumul investițional BERD de la Londra.

În plus, a fost întocmită o listă completă de măsuri urgente, care se referă în principal la pregătirea țării pentru perioada de iarnă. De asemenea, este planificat să se discute situația alarmantă în domeniul asigurării circulației rutiere. Au început lucrările pentru documentarea evoluției în domeniul construcțiilor drumurilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă